Buitenland

Steun Europa voor getroffen delen Tsjechië

Tsjechië kan aanspraak maken op 57,75 miljoen euro aan Europese steun voor wederopbouw van door de wateroverlast getroffen gebieden. Voorwaarde is wel dat de Tsjechische regering projecten voorlegt die voldoen aan de regels voor bepaalde steunprogramma’s aan kandidaat-lidstaten. Een bedrag van 48 miljoen euro is afkomstig uit een pot niet gebruikt geld voor milieu- en transportprojecten in Oost-Europa.

Buitenlandredactie
16 August 2002 11:03Gewijzigd op 13 November 2020 23:45

Europees commissaris Wallström (Milieu en Civiele Bescherming) gaat vandaag naar Praag om de situatie in de Tsjechische hoofdstad in ogenschouw te nemen. Voorzitter Prodi van de Europese Commissie zal vandaag een uitgebreid telefonisch onderhoud hebben met de Duitse bondskanselier Schröder over het gebruik van Europese fondsen voor achtergebleven regio’s in het kader van de wederopbouw.

Eerder had de Commissie als dagelijks bestuur van de EU al toegezegd „flexibel” om te zullen springen met de toepassingsregels voor de Europese regiofondsen om een snel herstel mogelijk te maken. Ook is een andere inzet van gelden voor plattelandsontwikkeling mogelijk, om getroffen gebieden beter te helpen.

Verder overweegt Europees landbouwcommissaris Fischler getroffen boeren voorschotten op EU-subsidies te geven. Daarnaast mag braak gelegd land tijdelijk voor andere doelen worden aangewend. De Commissie, doorgaans zeer scherp op het verstrekken van staatssteun aan het bedrijfsleven, zegt verder toe zich op dit terrein coulant te zullen opstellen.

Commissievoorzitter Prodi voerde de afgelopen dagen al uitgebreide telefonische conversaties met de Oostenrijkse bondskanselier Schüssel en de Tsjechische president Havel. Hij heeft hen toegezegd dat de EU „alle mogelijkheden voor financiële steunverlening onderzoekt.”

De Tsjechische autoriteiten hebben woensdagavond in Brussel gevraagd om de snelle levering van draagbare condensatiedrogers en drijfbare pompapparatuur, alsmede onderwaterpompen. Frankrijk heeft al de inzet van een speciale eenheid met pomp- en waterzuiveringsinstallaties aangeboden.

België heeft een C-130 transporttoestel gereed staan met 54 legermanschappen, een twintigtal speciale voertuigen en achttien pompen en generatoren. Brussel wacht nu op een verzoek van Praag om te komen helpen. Italië stuurt twee legervliegtuigen met pompen naar Tsjechië. Griekenland heeft Praag al toegezegd hulpapparatuur te zullen sturen. Ook Nederland stuurt pompen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer