Grondvlak
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Vereniging tot evangelisatie binnen de hervormde classis ’s-Hertogenbosch is eind vorig jaar een boekje verschenen over de geschiedenis van gebouw Bethel. In dit gebouw komt de Bethelgemeente van Den Bosch samen.
In het boek wordt beschreven hoe het gebouw is ontstaan en wat er daarna is gebeurd. „Al langer bestond de behoefte om alles wat zich in en rondom het gebouw Bethel heeft afgespeeld eens in een publicatie bijeen te brengen. Het is om die reden dat het bestuur van de afdeling ’s-Hertogenbosch van de Gereformeerde Bond besloten heeft om de geschiedenis van het kerkgebouw Bethel in boekvorm uit te geven”, aldus de verantwoording in het boek.Ds. W. P. van der Aa uit Numansdorp schrijft in zijn ”Woord vooraf” dat Bethel voor de gemeenteleden door de tijd heen iets van een stadsherberg heeft gehad, „een plaats om je te bergen en thuis te weten.”
’s-Hertogenbosch heeft het kerkgebouw Bethel, gebouwd in 1908, inmiddels op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst om het als cultureel erfgoed te beschermen.
Kerktoren Tuil
De toren van de hervormde kerk in het Gelderse Tuil is begin deze maand voor (is0(
1 euro het eigendom geworden van de gemeente Neerijnen. Dat schrijft het Brabants Dagblad. Dit betekent dat de toren is toegevoegd aan het onderhoudsplan van de lokale overheid. In 1972 wilde de voormalige gemeente Haaften de toren al inlijven. Toen zeven jaar geleden bleek dat er geen notariële akte was die aantoonde dat de toren bij de gemeente Neerijnen hoorde, moest de hervormde gemeente alsnog in actie komen. De kerkrentmeesters en de gemeente Neerijnen hadden daarna regelmatig gesprekken. Deze waren, volgens de kerk, soms pittig van karakter. Het Kantoor der Kerkelijke Goederen, een instantie die kerkelijke instanties bijstaat bij het beheer van kerkelijke goederen, hielp uiteindelijk bij de onderhandelingen.
Nieuwe kerk Puttershoek
De gereformeerde gemeente in het Zuid-Hollandse Puttershoek denkt eind dit jaar te beginnen met de bouw van een nieuwe kerk. Het huidige gebouw staat in het centrum van het dorp en moet wijken voor nieuw aan te leggen parkeerplaatsen, vertelt de scriba van de kerkenraad, M. van der Elst, desgevraagd. De gesprekken met de gemeente over de verplaatsing van de kerk dateren al uit 1998. Inmiddels is er een 3500 vierkante meter grote locatie beschikbaar bij de begraafplaats Essenhof.
De huidige kerk, die dateert uit 1970, is in de loop van de jaren ook te klein geworden. „Hoewel de kerkzaal groot genoeg is, is er gewoonweg te weinig zaalruimte voor verenigingsactiviteiten”, aldus Van der Elst. „Er is maar één zaaltje en een consistorie. De catechisaties worden in de kerkzaal gehouden.” De gereformeerde gemeente in Puttershoek telt 278 leden.
De nieuwe kerk gaat ongeveer 1,5 miljoen euro kosten. Om geld bijeen te brengen, heeft de gemeente de afgelopen jaren al meerdere acties georganiseerd. Zo is er een boek uitgegeven met daarin acht preken van wijlen ds. A. Vergunst.
Het nieuwe gebouw krijgt 350 zitplaatsen. Door middel van een vouwwand wordt het mogelijk het aantal zitplaatsen uit te breiden. Ook worden er faciliteiten aangebracht die de bouw van een galerij mogelijk maken. De kerk krijgt een 27 meter hoge toren en een ruime parkeergelegenheid.
De bouw van de nieuwe kerk kan starten zodra de inspraakprocedure is afgelopen. Vermoedelijk kunnen de eerste palen eind dit jaar de grond in. De Puttershoekse gemeente hoopt dat het gebouw eind 2008 klaar is.
Geref. gemeente Katwijk 75 jaar
De gereformeerde gemeente van Katwijk aan Zee bestond op 9 januari 75 jaar. Ds. C. Neele heeft in verband hiermee een jubileumdienst geleid.
Een van de grondleggers van de gereformeerde gemeente in Katwijk was ds. W. C. Lamain. In 1929 werd hij predikant van de gereformeerde gemeente te Leiden. Doordeweeks bediende hij het Woord in Katwijk. Zondags lazen enkele mensen thuis met elkaar preken van een oudvader. Op een gegeven moment vroeg een aantal personen aan ds. Lamain om in Katwijk een gereformeerde gemeente op te richten.
In januari 1931 werd een garage gehuurd in de Zeesteeg achter de Boulevard en bevestigde ds. Lamain in Leiden de eerste ambtsdragers: Jan Klok werd ouderling en Cornelis Hoek werd diaken. Katwijk was in deze begintijd een afdeling van Leiden. Er waren toen 24 leden en 26 doopleden.
Nog in 1931 werd besloten aan de Remisestraat een kerkje te bouwen. Op 28 november legde consulent ds. Lamain daarvoor de eerste steen. Op 9 januari 1932 werd de gemeente als zelfstandige gemeente geïnstitueerd. Op 4 maart 1932 is de kerk in gebruik genomen waarbij opnieuw ds. Lamain voorging.
Inmiddels heeft de gereformeerde gemeente te Katwijk ongeveer 220 leden. Men komt nog steeds samen aan de Remisestraat. De gemeente heeft eenmaal een eigen predikant gehad: van 1967 tot 1971 werd Katwijk bediend door ds. P. van der Bijl.
„Ncgk” Zoetermeer
Twee Zoetermeerse kerken, de Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) en de christelijke gereformeerde kerk (cgk), zijn per 1 januari een federatie aangegaan. Dit betekent dat zij voortaan alles samendoen, zo meldt ds. J. P. Weij in een persbericht. „Bijzonder is dat deze samenwerking niet uit nood is ontstaan, maar door een verlangen naar eenheid met andere gelovigen”, aldus de Nederlands gereformeerde predikant.
Op zondagmorgen 7 januari had ter gelegenheid hiervan een „feestelijke dienst” plaats. De „Ncgk” is nog op zoek naar een passende naam voor de samenwerkingsgemeente. Ze vormt een groeiende gemeente van ruim 500 leden, met veel kinderen en jongeren.
Op dit moment kerkt de gemeente ’s morgens nog in kerkgebouw Het Kompas aan het Piet Heinplein en ’s middags in kerkgebouw De Hoeksteen aan de Turfschipkade. Medio dit jaar hoopt ze eigenaar te worden van een eigen gebouw aan de Broekwegzijde.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.