Correa roept op tot unie Zuid-Amerika
QUITO - De nieuwe president van Ecuador, Rafael Correa, wil één grote Zuid-Amerikaanse gemeenschap vormen. Daarvan moeten behalve grote naties als Brazilië en Argentinië ook kleinere landen als Suriname en Guyana deel uitmaken. Correa zei dit maandag nadat hij was ingezworen als president van Ecuador.
Het nieuwe staatshoofd verzekerde na zijn ambtsaanvaarding dat de kredietbanken niet langer voorrang zullen krijgen bij de verdeling van Ecuadors beperkte inkomsten. „De armen en de mensen die hulp behoeven staan op de eerste plaats. Honger en ziekte kunnen nu eenmaal niet wachten”, aldus de linkse Correa, die in november zegevierde in een tweede en beslissende kiesronde.Tijdens de ceremonie in Quito lag het accent overduidelijk op het antiamerikanisme dat de meeste eregasten met elkaar delen: de Venezolaanse president Hugo Chavez, de Iraanse president Ahmadinejad, de Boliviaanse president Evo Morales en diens Nicaraguaanse ambtsgenoot Daniel Ortega. Verder waren de meer gematigd progressieve staatshoofden van Brazilië, Argentinië en Chili in Quito aanwezig.
Gastheer Rafael Correa oogstte veel bijval met zijn opmerking dat de geldigheid van de internationale leningen die vorige regeringen afsloten twijfelachtig is, aangezien het geld vaak aan strijkstokken is blijven hangen. Correa suggereerde de vorming van een internationaal tribunaal om de verdwijning van deze miljarden dollars te onderzoeken en de verantwoordelijken te straffen.
Eerder liet Correa weten dat Ecuador in zijn ogen niet langer bij machte is om 2 miljard dollar per jaar op te brengen voor het betalen van zijn renteverplichtingen. Dit bedrag vertegenwoordigt ongeveer 7 procent van het nationale inkomen van Ecuador. Volgens Correa kan het land niet meer dan een krappe 1 miljard dollar per jaar aan de bankiers overmaken.
Het onlangs getekende en door het parlement geratificeerde vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten zit Correa ook niet lekker. „Dit verdrag schaadt onze boeren”, zo stelt de nieuwe president van het Andesland.
Voorts liet Correa weten dat hij evenmin een verlenging zal overwegen van het verdrag dat de Verenigde Staten in staat stelt om gevechtsvliegtuigen te stationeren op de Manta-luchtmachtbasis die de Amerikanen gebruiken voor het uitvoeren van antidrugspatrouillevluchten in de regio.
Volgens de Amerikaanse minister van Handel, Carlos Gutierrez, die namens de regering in Washington het aantreden van Rafael Correa bijwoonde, is het aan Ecuador om te beslissen over zijn eigen toekomst. „Wel hoop ik dat wij constructief kunnen blijven samenwerken zoals dat tot dusver het geval is geweest”, aldus de bewindsman.