Economie

Brussel keurt Nederlands voorstel CO2-uitstoot af

BRUSSEL - De Europese Commissie haalt een fikse streep door het Nederlandse voorstel voor de uitstoot van CO2. Het kabinet is te ruimhartig geweest in het verdelen van de vervuilingsrechten voor de periode tussen 2008 en 2012.

Redactie economie
16 January 2007 08:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:26

Dat besluit de commissie dinsdag op voorstel van eurocommissaris Stavros Dimas (Milieu). Bronnen die bekend zijn met het negatieve oordeel van Dimas over de Nederlandse voorstellen hebben een bericht daarover in het Financieele Dagblad van maandag bevestigd.De kritiek van Dimas op het Nederlandse voorstel bestaat volgens het Financieele Dagblad uit een aantal punten. Zo geeft Den Haag te veel ruimte voor Nederlandse bedrijven om buiten de EU emissierechten op te kopen voor eigen uitstoot.

Ook verdenkt Dimas Den Haag van het geven van illegale staatssteun. Het kabinet wil namelijk de energieproducenten 15 procent korten op hun emissierechten omdat ze de kosten hebben doorberekend aan de klant, terwijl ze de CO2-rechten gratis hadden gekregen. Het kabinet wil twee derde van deze korting verkopen, de rest moet gratis naar de industrie, die de dupe is geworden van de hogere tarieven van de energiebedrijven. Die steun aan de industrie is mogelijk illegale staatssteun.

Dimas tikte Nederland vorig jaar november ook al eens op de vingers, tien andere landen kregen ook een afwijzing. Alleen het Verenigd Koninkrijk heeft momenteel goedkeuring van Dimas voor zijn voorstel van de verdeling van emissierechten. Andere landen hangt evenals Nederland een negatieve beschikking boven het hoofd.

In totaal zou Dimas voor 7 procent willen korten op de plannen van de EU-lidstaten. Nederland wil voor de jaren na 2008 elk jaar maximaal 80 miljoen ton kooldioxide kunnen uitstoten. Hoeveel de Nederlandse strafkorting wordt, was vanmorgen nog niet bekend, evenmin als de cijfers voor België en Cyprus. Als de EU-landen zich niet houden aan strengere normen, haalt de EU de Kyotodoelstellingen niet. Volgens dat protocol moet de EU in 2012 8 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990.

Op een top van de Asean, waarin Zuidoost-Aziatische landen zijn verenigd, hebben zestien Aziatische landen gisteren afspraken bekendgemaakt die moeten leiden tot een verantwoorder energiebeleid. De landen, waaronder het snel groeiende China en India, streven ernaar minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Daarnaast willen ze zich meer inspannen voor het gebruik van alternatieven, zoals biobrandstof.

Behalve de lidstaten van Asean zelf namen China, India, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland aan de bijeenkomst deel. Concrete doelstellingen staan niet in de overeenkomst. Wel onderstrepen ze de noodzaak om iets te doen tegen milieuvervuiling, beperkte brandstofvoorraden en veranderingen in het klimaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer