AU-delegatie in Somalië
MOGADISHU (AP) - Een negen man sterke delegatie van de Afrikaanse Unie is naar de Somalische hoofdstad Mogadishu gereisd om te zien of het mogelijk is in Somalië een vredesmacht te stationeren.
De speciale AU-vertegenwoordiger voor Somalië, Mohamed Foum, heeft dit zondag gezegd. De delegatie arriveerde zaterdag en zou op korte termijn met regeringsvertegenwoordigers spreken om een plan op te stellen, zei Foum. De Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de AU zouden graag een vredesmacht van ten minste 8000 manschappen in Somalië zien om te voorkomen dat het land ten prooi valt aan een nieuwe cyclus van geweld en anarchie. Tot dusver heeft alleen Uganda zich bereid verklaard 1500 militairen te leveren.Andere landen die in aanmerking komen zijn Zuid-Afrika, Nigeria, Ghana, Benin en misschien Senegal, maar voor Zuid-Afrika en Nigeria geldt dat daarop al zwaar een beroep wordt gedaan. Bovendien is geen van de genoemde landen bereid militairen naar Somalië te sturen zolang daar wordt gevochten.
Een VN-vredesmacht die in de jaren ’90 in Somalië was gestationeerd, werd in 1995 teruggetrokken nadat in 1993 twee Amerikaanse legerhelikopters naar beneden waren gehaald en de Amerikanen zich het jaar daarop hadden teruggetrokken.
Een woordvoerder van de internationaal gesteunde interim-regering, Abdirahman Dinari, zei dat Somalische regeringsmilitairen met behulp van de Ethiopische interventiemacht zijn begonnen met huiszoekingen in Mogadishu om wapens te confisqueren. De operatie stuit op verzet van de lokale bevolking, die bang is onbeschermd achter te blijven als de Ethiopiërs vertrekken.
Een inwoner van Mogadishu, Hassan Mohamoud, zei dat militairen zondagmorgen zijn woning waren binnengedrongen en een kalasjnikov in beslag hadden genomen. ’Ik kocht het geweer ongeveer tien jaar geleden om mijzelf en mijn gezin te beschermen. Ik heb het wapen nooit voor gewelddadige doeleinden als gevechten of roofovervallen gebruikt’, zei Mohamoud. ’Maar nu ben ik bang dat de regering haar verantwoordelijkheid niet waar kan maken om voor onze veiligheid te zorgen.’
Andere inwoners van Mogadishu maakten melding van incidenten waarbij kinderen met stenen naar militairen gooiden. De situatie was niet uit de hand gelopen doordat de militairen zich van een reactie onthielden, zeiden de bronnen.
Het Somalische parlement gaf de regering zaterdag toestemming om voor drie maanden de staat van beleg af te kondigen. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitzonderingstoestand, die de interim-regering in staat moet stellen definitief haar gezag te vestigen, ingaat.
Dinari zei dat regeringstroepen vrijdag strijders gevangen hadden genomen uit Tsjetsjenië, Eritrea, Zweden en Groot-Brittannië, die de islamitische militie steunden. Hij noemde geen aantallen. Een Keniaans parlementslid zei dat vier Kenianen die bij hun terugkeer uit Somalië aan de grens waren gearresteerd op verdenking van terrorisme, ’onschuldige zakenlieden’ zijn die naar Somalië waren gegaan om tweedehands auto’s te kopen.
Zaterdag voerden Ethiopische straaljagers bombardementen uit op ten minste één zuidelijk dorp. Een dorpsoudste meldde de dood van drie inwoners.