Toptalent
De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) heeft een ambitieus en opmerkelijk plan gelanceerd. Jaarlijks gaat de opleiding tien tot twintig getalenteerde studenten klaarstomen voor topposities in dienstverlening en bedrijfsleven. Na afronding krijgen zij ondersteuning van ervaren topmanagers die weten wat het is om als christen aan de top te staan in een seculiere omgeving.
In bijvoorbeeld de Verenigde Staten zou de aanpak van de CHE nauwelijks de aandacht trekken. De gehele Amerikaanse samenleving stoelt op het principe van competitie. Daar gaat het erom het beste uit de mensen te halen en de beste te worden. Nederland kent dat veel minder. Onze volksaard is te nuchter voor. Doe maar gewoon, is het adagium. Daarom wordt gezegd dat hier de middelmaat regeert.In orthodox-christelijke kring komt daar nog bij het sterk levende besef dat talenten onverdiende gaven zijn, waarmee men wel moet woekeren maar waarover men vooral ook bescheiden moet zijn. En terecht. Een goed verstand, goede vakmatige kwaliteiten zijn onverdiende zegeningen. Waar haalt iemand het recht vandaan om daarmee te pronken?
Het probleem is echter dat woekeren met de geschonken talenten door de omgeving al snel wordt uitgelegd als pronken met. Na-ijver en jaloezie zijn kwade eigenschappen die geen mens vreemd zijn. Dat leidt er echter toe dat getalenteerde mensen soms uit veiligheidsoverwegingen hun licht onder de korenmaat stellen. Degenen die dat niet doen, stuiten op een muur van onbegrip in hun omgeving, met als gevolg dat zij nogal eens van de kring afscheid nemen.
Dat laatste is jammer. De christelijke kring heeft bekwame, begaafde mensen juist heel hard nodig. Zij behoeven niet op het schild geheven te worden, maar verdienen wel waardering. Geen mens kan zonder erkenning.
Juist in onze moderne, ingewikkelde samenleving is er behoefte aan mensen die de maatschappij kunnen doorgronden en lijnen uitzetten voor hun medechristenen.
Toch is de behoefte aan toptalent binnen christelijke kring niet de eerste reden waarom het initiatief van de CHE lof en steun verdient. Het moet niet primair gaan om het belang van de orthodox-christelijke kring. Onze gehele samenleving heeft mensen nodig die geworteld zijn in de christelijke beginselen en die dat gedachtegoed ook uitdragen op sleutelposities. De Bijbel roept ertoe op het zout der aarde te zijn. Een weinig zout kan de smaak van een gerecht geheel veranderen. Treffende voorbeelden daarvan in de Bijbel zijn Jozef, Daniël en Obadja.
Duidelijk is dat geen mens dat uit zichzelf kan. Een levend geloof in de Heere Jezus geeft daartoe alleen de kracht. Toch gaat goed functioneren op topposities niet buiten scholing en coaching om. Het zijn belangrijke middelen om daarvoor de vaardigheden op te doen. In dat kader is het initiatief van de CHE positief te duiden.
Daarbij is het plan om de hulp in te roepen van topmanagers zeker verstandig. Zij kennen de dilemma’s waar leidinggevenden met een christelijke overtuiging voor komen te staan binnen seculiere organisaties. Die ervaring is goud waard voor de nieuwe generatie waar gereformeerde gezindte en samenleving op zitten te wachten.