Akkoord regering en krijgsheren in Somalië
MOGADISHU - Somalische krijgsheren hebben vrijdag beloofd hun milities te ontwapenen en zich aan te sluiten bij een nieuw te vormen nationaal leger. De krijgsheren deden de toezegging aan president Abdullahi Yusuf, met wie ze spraken in diens ambtswoning in Mogadishu.
Terwijl het overleg werd gevoerd, kwam het voor de ambtswoning tot een vuurgevecht tussen strijders van een van de krijgsheren, Mohamed Qanyare Afrah, en leden van een militie die de president steunt. Daarbij vielen zeker zes doden en tien gewonden. Volgens een betrokkene vormde een ruzie over een parkeerplek aanleiding tot het vuurgevecht.Een woordvoerder van de Federale Overgangsregering (TFG) sprak vrijdag van een „belangrijke kans voor de regering om de veiligheid te vergroten.” De militieleden zullen na het inleveren van hun wapens worden getraind door het leger. Een speciale commissie die toezicht moet gaan houden op de ontwapening en training zou vandaag bijeenkomen.
Zes van de zeven milities die nu het akkoord hebben getekend, steunden eerder al de TFG, die tot afgelopen zomer de dienst uitmaakte in Mogadishu. In juni werd de coalitie verdreven door islamistische groeperingen, waarvan sommigen lid zijn van het terroristennetwerk al-Qaida.
„De krijgsheren en de regering hebben besloten samen te werken in het belang van het herstel van de vrede in Somalië”, zei regeringswoordvoerder Abdirahman Dinari. Yusuf voerde het overleg met drie machtige krijgsheren en twee minder belangrijke clanleiders.
Afrah zei na het overleg dat de krijgsheren het geweld meer dan zat zijn en willen samenwerken met de regering. Een van de andere krijgsheren, Muse Sudi Yalahow, uitte echter een waarschuwing aan het adres van de regering. Hij zei te hopen dat de regering het volk weet te verzoenen en de juiste leiders kiest. „Als ze daar niet in slagen en het vertrouwen van het volk kwijtraken, dan zullen zij, denk ik, de nieuwe krijgsheren worden genoemd”, zei Yalahow, wiens strijders het noorden van Mogadishu beheersen.
De elkaar bestrijdende milities van de krijgsheren bestaan in totaal uit zo’n 20.000 strijders. Door het steeds weer oplaaiende geweld zijn sinds 1991, toen de dictator Mohamed Siad Barre werd afgezet, al dertien pogingen om het land weer een centraal bestuur te bezorgen mislukt.
Yusuf zette begin deze week voor het eerst sinds zijn aantreden in 2004 voet in Mogadishu. De stad werd sinds vorig jaar zomer beheerst door een islamitische militie die ook een groot deel van het zuiden van het land in handen had, maar die kortgeleden door Ethiopische en Somalische troepen werd verdreven.
De Afrikaanse Unie wil een 8000 man tellende vredesmacht naar Somalië sturen om de interimregering te steunen. Tot nu toe heeft alleen Uganda aangegeven 1500 militairen naar Somalië te willen sturen.