Economie

„Stork heeft monster bedacht”

AMSTERDAM (ANP) - De beschermingswal die rond het industrieel conglomeraat Stork is opgetrokken, is „een monster.” Dat betoogde de advocaat van de twee belagers van Stork, de grootaandeelhouders Centaurus en Paulson, vrijdag voor de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

12 January 2007 20:40Gewijzigd op 14 November 2020 04:26

Door de uitgifte van preferente aandelen (prefs) heeft de Stichting Stork een beslissende stem gekregen en kan daarmee de splitsingsplannen van de hedgefunds Centaurus en Paulson dwarsbomen. „Nog nooit zijn in Nederland prefs uitgegeven als wapen tegen aandeelhouders die voor lange termijn willen beleggen”, aldus raadsman Jan Willem van der Staay van het Britse Centaurus en het Amerikaanse Paulson.Mick den Boogert, advocaat van de Stichting Stork, sloeg hard terug richting Van der Staay, die hij vroeger zelf heeft opgeleid. Volgens Den Boogert hebben Centaurus en Paulson het wapen van het woord ingeruild voor het wapen van de macht door niet te streven naar een dialoog, maar het ontslag van de commissarissen na te jagen. „Als Stork zijn commissarissen wordt ontnomen, volgt een langdurig proces waarbij de ondernemingskamer moet optreden als een formateur voor een nieuwe raad waarin de ondernemingsraad en de grootaandeelhouders zich moeten kunnen vinden.”

Den Boogert vervolgde: „Er is niet veel fantasie voor nodig om te begrijpen dat elke kandidaat zal worden getoetst op zijn zienswijze met betrekking tot het conflict. Het lijkt dan ook geen aantrekkelijke optie om commissaris te worden. Intussen moet Stork verder functioneren en zal het werkklimaat bij Stork, ook onder de managers, verslechteren. Voor zo’n neergang wil de Stichting Stork behoeden.”

De twee grootaandeelhouders willen de raad van commissarissen van Stork naar huis sturen omdat ze bij hen geen gewillig oor vinden voor hun eigen plan. Na de uitgifte van de preferente aandelen was het voor Paulson en Centaurus niet langer mogelijk deze toezichthouders te ontslaan. Centaurus en Paulson eisen dat Stork zich uitsluitend richt op de luchtvaartactiviteiten en dat de overige onderdelen worden verkocht. Het bestuur en de commissarissen zien niets in deze plannen.

Storkraadsman Ruud Hermans verklaarde in een reactie op de aantijgingen van Van der Staay dat Stork zijn aandeelhouders negeert dat „voor een activistische aandeelhouder met goede argumenten en een goed verhaal alle ruimte is in Nederland. Maar deze hedgefunds hebben geen goed verhaal. Geen enkele partij, zelfs niet klanten zoals Airbus en Boeing, vinden het een goed verhaal. Ook niet de gerenommeerde adviesbureaus in het buitenland.”

Tijdens het betoog van advocaat Van der Staay moest vooral president-commissaris Jan Kalff van Stork het ontgelden. De raadsman verwees naar een zinsnede uit het verweerschrift van Stork. „Het bedrijf zou bang zijn stuurloos te worden en in een chaos te belanden als de commissarissen ontslagen worden. Maar gelukkig plaatst Kalff de zaak in een recent interview in perspectief. Hij zegt daar: „Als we ontslagen worden, so be it!””

In het interview beschuldigde Kalff de twee investeerders ervan alleen op zoek te zijn naar snelle winst. Ook noemde hij hun opstelling jegens Stork agressief. Volgens de advocaat van de twee heeft Stork stelselmatig verzuimd in te gaan op uitnodigingen van Centaurus en Paulson om in alle openheid te praten over de strategie van de onderneming. „In het hele jaar is er precies nul keer inhoudelijk overleg geweest.”

Eric Hammerstein, advocaat van de raad van commissarissen, benadrukte dat het gebrek aan dialoog niet de schuld is van de commissarissen. „Diverse keren hebben de commissarissen Centaurus en Paulson uitgenodigd voor gesprekken, maar daaraan is nooit gehoor gegeven.”

De ondernemingskamer velt woensdag een oordeel over de rechtmatigheid van de beschermingsconstructie. De volgende dag vindt de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Stork plaats waar Centaurus en Paulson hun motie van wantrouwen tegen de raad van commissarissen in stemming willen brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer