Kabinet: Geen salaris voor KNIL-militairen
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet blijft erbij dat Nederland niet verplicht is achterstallig salaris uit te keren aan KNIL–militairen en oud–ambtenaren uit het voormalige Nederlands–Indië. Dat bleek vrijdag na overleg tussen een delegatie van het kabinet, onder wie premier Jan Peter Balkenende, en het Indisch Platform. Het onderwerp, de zogeheten backpay, kwam deze week weer op de agenda te staan, nadat nieuwe studies waren verschenen over het feit dat militairen en ambtenaren in Nederlands–Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog hun traktement niet ontvingen. Het kabinet stelt dat in 2000 uit morele overwegingen al een „finaal gebaar" is gedaan, waarbij miljoenen euro’s zijn uitgekeerd.
Toen is aan circa 100.000 betrokkenen bijna 160 miljoen euro aan individuele uitkeringen verstrekt en 16 miljoen euro uitgekeerd voor collectieve doelen. Daarnaast werden twee onderzoeken in gang gezet; een historisch onderzoek en een studie naar de haalbaarheid van individuele claims voor goederen die tijdens de oorlog met Japan zijn verloren of beschadigd.
Volgens het kabinet blijkt „het reconstrueren van op individueel niveau geleden schade” niet mogelijk. Ook heeft het historisch onderzoek geen nieuwe feiten opgeleverd. Van regelrechte nabetaling is nooit sprake geweest, omdat het als juridisch afgehandeld werd beschouwd. Met de soevereiniteitsoverdracht in 1949 waren de rechten en plichten van Nederlands–Indië immers overgegaan op het nieuwe Indonesië.