„Israël straks weer de baas in Gaza”
GAZA-STAD - Schietpartijen, ontvoeringen en moordaanslagen. Hamas en Fatah leveren een felle strijd. Voor Israël is de wapenopbouw in de Gazastrook een doorn in het oog. Een belangrijke strategisch analist in Israël voorspelt dat het leger gedwongen zal zijn de strook weer in te nemen.
De chaos is nergens zo groot als in Gaza. Vorige week bijvoorbeeld vielen gewapende Hamasmannen het huis aan van kolonel Mohammed Gharib, het hoofd van de preventieve veiligheidstroepen in het noorden van de strook. Gharib sprak op dat moment op de televisie. „Ze vallen het huis aan”, zei hij. „De kinderen sterven en bloeden. Zend een ambulance.” Niemand kwam te hulp. Gharib en zijn dochters werden doodgeschoten. Enkele tientallen mensen in de buurt van het huis raakten gewond.De strijd lijkt zich uit te breiden naar de Westelijke Jordaanoever. Fatahleden kidnapten afgelopen zaterdag de aan Hamas verbonden locoburgemeester Mahdi al-Hanbali in Nablus. Maandag lieten ze hem weer vrij. In Ramallah werden in de nacht van zondag op maandag zes winkels van Hamassupporters in brand gestoken, waaronder een grote kledingzaak.
De onrust is een gevolg van de machtsstrijd tussen Fatah van president Mahmud Abbas en Hamas van premier Ismail Haniyeh. Maar dat niet alleen. De strijd vloeit ook voort uit de botsing tussen het door Iran gesteunde fundamentalisme in het Midden-Oosten en het Arabisch nationalisme.
De leiders van de vele milities, inlichtingen- en veiligheidsapparaten doen niet zonder meer wat hun opgedragen wordt door de Palestijnse Autoriteit. De leiders ervan nemen eigen beslissingen. De controle van president Abbas over deze groepen is beperkt.
Ook Iran heeft een vinger in de pap. De oudste banden heeft Iran met de Islamitische Jihad. Deze Palestijnse terreurgroep werd door Iran betaald in ruil voor terreuraanslagen op Israëlische burgers. Daarna werden banden aangeknoopt met Hamas. Inmiddels heeft de groep ook relaties opgebouwd met Fatah. Iran betaalt gedeeltelijk de leden van de aan Fatah verbonden al-Aqsa Martelaren Brigades. Het laatste nieuws is dat Iran geld pompt in het links-seculiere Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.
Het uiteindelijke doel van Iran is Israël te omsingelen. Vanuit het noorden met Hezbollah, en vanuit de Palestijnse gebieden via de radicale islamitische groepen. Iran laat er geen misverstand over bestaan dat Israël moet verdwijnen.
Hamas probeert het internationale isolement te doorbreken waarin het terechtgekomen is omdat het weigert het bestaansrecht van Israël te erkennen. Dat doet de partij door steun te zoeken bij de radicale islamitische elementen in het Midden-Oosten.
Ondertussen zijn militante Palestijnse groepen bezig met de invoer van wapens naar de Gazastrook. Deze wapens worden via ondergrondse tunnels vanuit Egypte gesmokkeld. Ook hebben de Palestijnen hun eigen Qassamraketfabrieken. Palestijnen vuren al jarenlang deze raketten op het Israëlische stadje Sderot, in de westelijke Negev. Hoewel het aantal doden en gewonden in verhouding tot het aantal raketten klein is, hebben de beschietingen grote nadelige gevolgen voor het psychisch welzijn van de bewoners.
De vrees in Israël is dat straks ook andere steden onder het raketvuur komen te liggen. Volgens Israëlische bronnen die de situatie in de Gazastrook nauwlettend volgen, zijn de Palestijnen bezig met de verwerving van Qassams en katjoesja’s die straks het centrum en noorden van Ashkelon en straks ook de havenstad Ashdod kunnen bereiken.
Een deskundige van Palestijnse zaken aan het International Policy Institute for Counter Terrorism”, reservist-brigadegeneraal Shalom Harari, verwacht dat 2007 een zwaar jaar zal worden. Hij voorspelt ook dat het leger gedwongen zal zijn de strook weer in te nemen vanwege de wapenopbouw. Palestijnse milities hebben zeker 80.000 tot 100.000 geweren en machinegeweren en tientallen tonnen explosieven.
Deze operatie zal veel slachtoffers eisen onder de Israëlische soldaten. De wapens zijn immers opgeslagen in huizen in dichtbevolkte gebieden. Het zal voor de Israëlische luchtmacht moeilijker worden aanvallen uit te oefenen, omdat Palestijnen bezig zijn met de opbouw van luchtafweergeschut. Maar de inval is volgens hem onvermijdelijk. „Israël heeft de plicht zijn burgers te beschermen. Het debat in veiligheidskringen is: nu innemen of nog wachten?”