Buitenland

„Topman al-Qaida gedood in Somalië”

MOGADISHU - Bij de Amerikaanse luchtaanvallen in het zuiden van Somalië is volgens de Somalische regering een vooraanstaand lid van al-Qaida om het leven gekomen.

Buitenlandredactie
11 January 2007 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

Het zou gaan om Fazul Abdullah Mohammed, die werd gezocht in verband met de in 1998 gepleegde aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.Fazul was een van de doelwitten van de Amerikanen. Het is volgens de Somalische regeringswoordvoerder Abdirizak Hassan niet duidelijk of ook twee anderen tegen wie de aanvallen waren gericht, de explosievendeskundige Abu Talha al-Sudani en Saleh Ali Saleh Nabhan, om het leven zijn gekomen. Volgens een ingewijde zegsman in Washington zijn bij de luchtaanvallen tussen de vijf en de tien leden van al-Qaida omgekomen en is een vijftal gewond geraakt.

Zeker vier Amerikaanse AC-130-vliegtuigen met zwaar geschut aan boord voerden woensdag aanvallen uit op Ras Kamboni en omgeving, de smalle kuststrook vlak bij de grens met Kenia, die maandag ook al het doelwit van aanvallen was. Volgens een plaatselijke bron zijn in drie dagen van aanvallen in de regio Afmadow zeker 64 burgers omgekomen en rond de 100 mensen gewond geraakt.

De Somalische vicepremier Hussein Aideed riep de VS woensdag ertoe op grondtroepen te sturen, die korte metten zouden moeten maken met leden van al-Qaida die zich nog in het land bevinden. „Om de overlevende terroristen van al-Qaida te kunnen doden of oppakken hebben we Amerikaanse grondtroepen nodig”, zei Aideed. „Zij beschikken over de kennis en uitrusting om deze mensen te pakken te krijgen.”

Volgens Aideed, die zelf in het Amerikaanse leger heeft gediend, houden moslimrebellen in zijn land zich schuil in ondergrondse bunkers die ze in vrijwel ontoegankelijk gebied hebben gebouwd. Aideed noemde het een kwestie van tijd dat de Amerikanen grondtroepen sturen. „Maar misschien zijn ze er al, want uit veiligheidsoverwegingen opereren ze onafhankelijk van ons”, aldus de vicepremier.

De krant The Boston Globe meldde woensdag op gezag van Amerikaanse militaire functionarissen dat Amerikaanse speciale eenheden al twee weken geleden samen met Ethiopische troepen Somalië zijn binnengetrokken. De Ethiopiërs verdreven daarna de islamitische milities.

De situatie in het zuiden van Somalië aan de grens met Kenia blijft zeer onduidelijk. De communicatie met het gebied is zeer slecht. De verdreven islamisten zouden zich ophouden in zeer dicht bebost gebied dat moeilijk vanaf de grond aan te vallen is. In Kenia zijn maandag een van de echtgenotes van Fazul en haar drie kinderen gearresteerd, zo blijkt uit een intern politierapport. De vrouw, Halima Badroudine Fazul Husseine, zou met haar kinderen, die tussen de 4 en 15 jaar oud zijn, uit de Somalische plaats Kismayo zijn gevlucht, waar ze sinds december verbleven.

Een zegsman van VN-topman Ban Ki Moon zei dat hij „zich zorgen maakt” dat acties kunnen resulteren in een escalatie van het conflict. En een woordvoerder van EU-commissaris Louis Michel (Ontwikkelingshulp) zei dat luchtaanvallen „niet nuttig zijn.”

Een zegsman van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde zich zorgen te maken over de burgerslachtoffers. Het departement van Buitenlandse Zaken in Parijs stelde dat luchtaanvallen de situatie „ingewikkeld maken” en dat „bestaande spanningen daardoor toenemen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer