Buitenland

Bolivia palmt mijnbouwbedrijven in

LA PAZ - De regering van Bolivia is van plan later dit jaar alle mijnbouwactiviteiten in het land onder de hoede van de staat te plaatsen. Alle mijnbouwvergunningen komen te vervallen en particuliere bedrijven zullen hun verwerkingsinstallaties moeten afstaan aan een nieuw te vormen staatsmijnbouwmaatschappij.

Van onze correspondent
11 January 2007 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

President Evo Morales verklaarde dat zijn regering bereid is regelingen te treffen met gedupeerde ondernemers en bedrijven, maar kon niet zeggen of deze mogen rekenen op een volledige compensatie voor hun verliezen. Vorig jaar nationaliseerde de regering-Morales reeds de olie- en gaswinning.Tien jaar geleden privatiseerde de toenmalige Boliviaanse regering alle mijnbouwactiviteiten. Volgens president Morales kwam deze „uitverkoop van staatsbelangen” louter tot stand omdat de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) hierop sterk hadden aangedrongen. „De privatisering van destijds is nooit goedgekeurd door de bevolking, die zelfs niet eens naar een mening is gevraagd”, aldus Morales.

Minister Guillermo Dalence van Mijnbouwzaken heeft het parlement inmiddels gevraagd een forse belastingverhoging voor mijnbouwbedrijven goed te keuren in afwachting van hun uiteindelijke overname door de staat. „De resultaten van de eerdere privatisering van de mijnbouw zijn ver achter gebleven bij wat ons was toegezegd. De werkgelegenheid in de sector is er niet op vooruitgegaan en ook de belastinginkomsten uit het delven van grondstoffen vallen tegen”, aldus de bewindsman.

Bolivia exporteerde in 2005 voor bijna een half miljard euro aan ertsen, voornamelijk zink, zilver, goud en tin. Het land was lange tijd een van ’s werelds belangrijkste producenten van tin. Nadat de prijs van dat metaal in de jaren tachtig van de vorige eeuw implodeerde, zag het eertijds grote staatsbedrijf Comibol zich genoodzaakt al zijn tinmijnen te sluiten en tienduizenden kompels te ontslaan.

Inmiddels is de internationale tinprijs weer enigszins hersteld en hebben particuliere bedrijven uit binnen- en buitenland vergunningen gekregen voor het heropenen van de oude staatsmijnen. Na de uitvoer van aardgas is de export van ertsen de voornaamste bron van deviezen voor Bolivia.

De linkse regering van president Evo Morales overweegt ook de privatiseringen van de spoorwegen, de telefonie en de elektriciteitsproductie terug te draaien. Eerder deze maand kwam, na bijna twee jaar van onderhandelen, de nationalisering rond van de hoofdstedelijke waterleidingmaatschappij die in handen was van de Franse multinational Suez.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer