Binnenland

Niet gelukkig met derde coffeeshop

TERNEUZEN - De politiek in Terneuzen komt aardig tegemoet aan de wensen van Vlaanderen, dat fel tegen een nieuwe coffeeshop in het grensgebied is. De meeste partijen zien weinig in een derde coffeeshop. Maar voor iedereen staat als een paal boven water dat er iets moet gebeuren.

Regioredactie
11 January 2007 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

„Het geeft de burgers een onveilig gevoel dat drugsgebruikers samenscholen, wildplassen en voor risico’s in het verkeer zorgen”, aldus fractievoorzitter M. van Oyen van de PvdA, de grootste coalitiepartij van Terneuzen.De socialisten geven aan elke mogelijke oplossing voor de overlast open te willen houden. De PvdA ziet het liefst dat een van de twee coffeeshops vanuit het centrum wordt verplaatst naar bijvoorbeeld de grensstreek. Dat zou de overlast flink moeten indammen. Een derde coffeeshop is een alternatief, maar fractieleider Van Oyen sluit niet uit dat er niets anders opzit dan alle drugshandel te verbieden. Hij wil echter eerst de uitkomsten van een onderzoek naar de aanpak van de overlast afwachten. Pas dan neemt de partij een definitief standpunt in.

Het CDA in Terneuzen, eveneens coalitiepartij, zal zich met hand en tand verzetten tegen de komst van een derde coffeeshop, aldus fractievoorzitter H. Siersema: „Wij zullen vanavond in de raadscommissie kritische vragen stellen aan burgemeester Lonink over zijn uitlatingen rond de veiling van een derde coffeeshopvergunning. Als het nodig is moet misschien zelfs een van de twee bestaande coffeeshops maar dicht.”

Hoewel oppositiepartij VVD ook niet gelukkig is met de komst van een eventuele derde coffeeshop, is sluiting voor de partij geen optie. Fractievoorzitter Beumer: „Wij willen een beleid van legalisering, mét maximale aandacht voor preventie op scholen bijvoorbeeld. Sluiting is geen optie, omdat de criminaliteit dan toeneemt. Wij zien het liefst dat minstens een van de huidige twee coffeeshops naar het grensgebied verplaatst wordt. Dat zou al veel oplossen.”

C. van Burg, fractieleider van de SGP, is nog nooit enthousiast geweest over het gedoogbeleid. Ook nu ziet hij het liefst dat beide coffeeshops sluiten. „De coffeeshops waren bedoeld voor het leveren van softdrugs aan de lokale bevolking. De meeste klanten komen nu uit het buitenland. Daarmee is het plaatselijke nut verdwenen. Bovendien worden regels niet nageleefd op het punt van verstrekking aan jongeren en de maximumverstrekking van 5 gram wiet per persoon.”

Hoewel er verdeeldheid is over de aanpak van de overlast, zijn de meeste partijen het er roerend over eens dat de Belgen hun felle weerstand tegen een grenscoffeeshop moeten minderen. „Negentig procent van alle coffeeshopbezoekers komt uit België en Frankrijk. Daar moeten onze zuiderburen wel rekening mee houden”, zegt CDA’er Siersema.

Alleen de SGP steunt de zuiderburen onverkort. Van Burg: „Hier is van toepassing: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer