Buitenland

Chinese milieubeleid volledig mislukt

BRUSSEL (IPS) - Een eerste test van China van nieuwe maatregelen om energie te besparen en het milieu meer te ontzien, is niet geslaagd. Het energieverbruik in China is vorig jaar nog gestegen.

11 January 2007 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

Volgens het nieuwe vijfjarenplan, dat in 2006 van start ging, moet China zijn energieverbruik per eenheid Bruto Binnenlands Product (BNP) met een vijfde terugdringen en de uitstoot van schadelijke stoffen met 10 procent verminderen.Voor 2006 stelde het plan een vermindering van het energieverbruik per eenheid BNP voorop van 4 procent.

Uit de cijfers voor de eerste jaarhelft van 2006 blijkt de energieconsumptie per eenheid BNP echter nog te zijn toegenomen met 0,8 procent, schrijft de Chinese Volkskrant. Het Chinese ministerie van Milieubescherming schat verder dat de uitstoot van schadelijke stoffen als zwaveldioxide met 2 procent is toegenomen. Ook de waterkwaliteit is achteruitgegaan.

Voor het hele jaar zijn er nog geen cijfers beschikbaar. Enkel Peking en vijf anderen provincies of steden bereikten de doelstellingen van het vijfjarenplan voor 2006.

Dit jaar is er weinig beterschap op komst, waarschuwt Ma Kai, de minister van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie: „Er worden nog altijd energieverslindende en zwaar vervuilende fabrieken gebouwd.”

Zhou Dadi, de voormalige directeur van het Onderzoeksinstituut voor Energie, blijft optimistisch: „Hoewel het doel niet bereikt werd, hebben we een goede basis gelegd om bewuster om te gaan met energie.” Dadi denkt dat belastingverlagingen en speciale fondsen voor milieuvriendelijke bedrijven kunnen helpen om de doelstellingen van het vijfjarenplan te bereiken.

China, dat 1,32 miljard mensen telt, blijft door zijn sterke economische groei energie verslinden. Het land is, na de Verenigde Staten en Japan, de grootste importeur van olie. Energie-experts in de Verenigde Staten hebben berekend dat de olieconsumptie in China in 2006 met een half miljoen vaten per dag is toegenomen.

Om de uitstoot van koolstofdioxide in te perken, zet China in op kernenergie als een milieuvriendelijk en efficiënt alternatief. Nu wekken vervuilende steenkoolcentrales nog 80 procent van de elektriciteit in China op. Midden 2006 stonden acht kerncentrales in de steigers die tegen 2010 moeten werken. Daarnaast heeft het land de grootste waterkrachtcentrale ter wereld, de Drieklovendam, die tegen 2009 volledig operationeel zal zijn.

Milieuvervuiling en de hoge energieconsumptie zijn niet de enige milieuproblemen waarmee China te kampen heeft. De Chinezen zullen tegen 2020 400 miljoen ton afval produceren. Dat komt overeen met het totale gewicht aan afval dat de hele wereld in 1997 produceerde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer