Economie

Verdeelde reacties op energieplan

BRUSSEL/DEN HAAG - De reacties op het plan van de Europese Commissie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zijn verschillend. Het bedrijfsleven reageert positief, de politiek verdeeld en de milieubeweging is teleurgesteld.

Redactie economie
11 January 2007 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 04:25
BRUSSEL – Voorzitter Barroso van de Europese Commissie presenteerde woensdag een ambitieus energierapport. De Europese Commissie wil dat de landen van de EU in 2020 fors minder kooldioxide (CO2) uitstoten dan eerder is afgesproken. De reacties op het rapp
BRUSSEL – Voorzitter Barroso van de Europese Commissie presenteerde woensdag een ambitieus energierapport. De Europese Commissie wil dat de landen van de EU in 2020 fors minder kooldioxide (CO2) uitstoten dan eerder is afgesproken. De reacties op het rapp

De Europese Commissie wil dat de landen van de EU in 2020 fors minder kooldioxide (CO2) uitstoten dan eerder is afgesproken. De opwarming van de aarde moet beperkt blijven tot 2 graden Celsius. Ook moet er meer concurrentie komen op de interne energiemarkt en moet Europa minder afhankelijk worden van bijvoorbeeld gas en olie uit Rusland.Staatssecretaris Van Geel van Milieu noemde de doelstelling van een reductie van 20 procent gisteren een minimum, iets wat de Commissie overigens ook doet.

Van Geel wijst erop dat Europa de broeikasgassen niet alleen de baas kan. Andere landen, zoals de VS maar ook snelle groeiers als China en India, zullen hun steentje moeten bijdragen.

Hij ziet een lichtpuntje in het vastleggen van 20 procent als minimum. Daarmee wordt een helder signaal gegeven aan het bedrijfsleven, meent Van Geel. CO2 behoudt zo na 2012 een prijs. Dat zal de handel in CO2-emissierechten stimuleren, aldus Van Geel.

CDA en PvdA, die samen met de ChristenUnie onderhandelen over een nieuw kabinet, zijn positief over het rapport uit Brussel. Kamerlid Spies (CDA) is blij dat de Commissie „eindelijk een harde inzet formuleert” en spreekt van een „serieus signaal.” „Ongeacht of er mondiaal afspraken komen, pakken we in Europa die 20 procent. Als het mondiaal lukt om afspraken te maken, is Europa bereid een stapje erbij te doen. Onderhandelingstechnisch is dat een verstandige benadering.”

PvdA-Kamerlid Samsom is „niet ontevreden.” Hij ziet het plan als een „ondubbelzinnige oproep” tot 30 procent CO2-reductie. „Daar zou Nederland zo spoedig mogelijk gehoor aan moeten geven”, aldus Samsom in een oproep aan de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie.

GroenLinks noemde de plannen „volstrekt onvoldoende” om klimaatverandering effectief aan te pakken, en de 20 procent „beschamend weinig.” De oproep van de Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore in zijn klimaatfilm ”An inconvenient truth” tot politiek leiderschap is kennelijk „aan dovemansoren gericht”, aldus GroenLinkser Duyvendak.

Het CDA in het Europees Parlement is enthousiaster over het plan van de Commissie. „De voorstellen om de EU minder afhankelijk te maken van het buitenland komen niets te laat”, aldus het CDA.

De PvdA in het EP verwijt de Commissie een „slappe houding” door zelf een CO2-reductie van 20 procent voor te stellen, terwijl het alleen 30 procent wil verminderen als andere rijke landen dat ook willen.

Milieubewegingen reageerden teleurgesteld. „De EU kiest opnieuw voor fossiele brandstoffen”, stelde Milieudefensie, die vindt dat de EU een „gebrek aan leiderschap” toont. Greenpeace noemde het rapport een „mooie verpakking met weinig inhoud.”

Voor het gepresenteerde pakket gaan de handen van het Europese bedrijfsleven niet op elkaar. De koepelorganisatie Unice heeft er genoeg van dat de EU via een emissiehandelssysteem de uitstoot van broeikasgas beprijst en daardoor de internationale concurrentiepositie van Europese bedrijven verslechtert.

Het Nederlandse bedrijfsleven reageerde enthousiaster. Uit het plan spreekt realiteitszin, omdat het alternatieve duurzame energievormen stimuleert, zonder de hoofdrol voor fossiele brandstoffen uit het oog te verliezen, zei Rein Willems, directeur van Shell Nederland, als voorzitter van de Taskforce Energietransitie.

In december bepleitte die club in een rapport de omslag naar een duurzame energievoorziening, met windparken op zee, biobrandstof voor motoren en groen gas en dergelijke.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer