België krijgt in 2008 kilometerheffing
BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het verplichte wegenvignet voor auto’s die in België rijden komt er inderdaad.
De Belgische deelstaten hebben namelijk een akkoord bereikt over de verdeling van de opbrengst. Het gewest Brussel lag lang dwars, maar neemt nu genoegen met een kleiner deel van de opbrengst dan geëist. De Brusselse minister van Begroting, Guy Vanhengel, heeft dat woensdag gezegd.Alle automobilisten moeten in 2008 een vignet kopen. Dat kan door het kenteken in te voeren via internet, telefoon of bij tankstations. Camera’s langs de weg controleren dan of passerende wagens hebben betaald. De vermoedelijke prijs is circa 60 euro per jaar. Belgen krijgen dit bedrag vergoed via de wegenbelasting.
Nederlanders en andere niet-Belgen moeten het vignet ook kopen, bijvoorbeeld als ze door België rijden op weg naar een camping in Frankrijk of Spanje. Ze krijgen het echter niet vergoed.
De ANWB en Europarlementslid Wortmann (CDA) uitten daarom vorig jaar bezwaren. Wortmann ziet liever dat de Belgen de brandstofaccijns verlagen dan de wegenbelasting. Zo hebben de Nederlanders er ook wat aan als ze gaan tanken in België, redeneert de verkeersspecialist van het CDA.
Volgens Wortmann is het Belgische plan zelfs strijdig met Europese regels. Ze heeft daarover in juli vragen gesteld aan de Europese Commissie. „De commissie antwoordde me dat België inderdaad geen buitenlanders mag discrimineren”, zei Wortmann woensdag. „Een heffing die voor Belgen wordt vergoed en voor anderen niet, lijkt mij discriminerend. Zodra België het plan op deze manier voorlegt aan de Europese Commissie, verwacht ik dus dat Brussel daar een stokje voor steekt.”
Zwitserland heeft een soortgelijk vignet. Duitsland heft een tol (”Maut”) op vrachtwagens.
Voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen is het bericht uit België hard aangekomen. Zij kunnen volgend jaar nergens meer heen zonder te moeten betalen: ze moeten of door België of door de Westerscheldetunnel, waar tol wordt geheven.
De Zeeuwse gedeputeerde Toine Poppelaars noemt de regeling discriminerend. „Het provinciebestuur gaat het in elk geval via het ministerie aan de orde stellen. Ik heb regelmatig contact met de gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen. Daar hebben ze het gevoel geen kant meer op te kunnen.”