Bezorgdheid na actie VS in Somalië
MOGADISHU/NEW YORK (ANP/AFP/DPA) – De internationale bezorgdheid over de eerste Amerikaanse militaire actie in Somalië sinds 1994 groeit. Zowel binnen de Verenigde Naties als in Europa neemt de ongerustheid toe dat het conflict kan escaleren.
Ooggetuigen en Somalische regeringsbronnen berichtten woensdag over nieuwe Amerikaanse luchtaanvallen op het zuiden van Somalië. Vier plaatsen in de buurt van de kustplaats Ras Kamboni zouden onder vuur zijn genomen. Hier hebben islamitische milities hun toevlucht gezocht.Amerikaanse functionarissen ontkennen dat er nieuwe aanvallen zijn uitgevoerd op Somalië. Het Pentagon heeft alleen een aanval met een AC-130 in de nacht van zondag op maandag bevestigd. Sindsdien zijn er geen nieuwe aanvallen geweest, aldus de zegslieden in Washington.
Die eerste Amerikaanse aanval was gericht tegen vermeende strijders van al-Qaida. Deze organisatie was onder meer verantwoordelijk voor de aanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Daarbij kwamen 224 mensen om en raakten een paar duizend gewond.
Een zegsman van Ki-moon zei dat de VN-topman „zich zorgen maakt" dat acties kunnen resulteren in een escalatie van het conflict. En een woordvoerder van de de EU-commissaris Louis Michel (Ontwikkelingshulp) zei dat luchtaanvallen „niet nuttig zijn".
Een zegsman van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde zich zorgen te maken over de burgerslachtoffers. Het departement van Buitenlandse Zaken in Parijs stelde dat luchtaanvallen de situatie “compliceren” en dat „bestaande spanningen daardoor toenemen".
De krant The Boston Globe meldde woensdag op gezag van Amerikaanse militaire functionarissen dat Amerikaanse speciale eenheden al twee weken geleden samen met Ethiopische troepen Somalië zijn binnengetrokken. De Ethiopiërs verdreven daarna de islamitische milities.
„Er zullen meer luchtaanvallen van de Verenigde Staten komen en ze gaan door tot de terroristen in dat deel van Somalië zijn geëlimineerd", verklaarde intussen de Somalische vicepremier Aideed. Hij pleitte ook voor de inzet van Amerikaanse commando’s.
Amerikaanse media meldden woensdag op gezag van Somalische bronnen de dood van Abdullah Mohammed. Hij zou het brein achter de aanslagen op de ambassades zijn. Op zijn hoofd hebben de VS een prijzengeld van 5 miljoen dollar gezet. Het Pentagon wilde Mohammeds dood niet bevestigen.
De situatie in het zuiden van Somalië aan de grens met Kenia blijft zeer onduidelijk. De communicatie met het gebied is zeer slecht. De verdreven islamisten zouden zich ophouden in zeer dicht bebost gebied dat moeilijk vanaf de grond aan te vallen is.