Gemeente faalt bij etnische spanningen
DEN HAAG - Nederlandse gemeenten weten geen raad met de toegenomen multiculturele spanningen onder jongeren, constateren vier door de regering ingestelde interventieteams.
Volgens de interventieteams weten lokale besturen vaak niet hoe ze de problemen onder rechtsradicale jongeren moeten aanpakken. En als ze beleid ontwikkelen draagt de gekozen aanpak nauwelijks bij aan een blijvende oplossing. De polarisatie tussen autochtone en allochtone jongeren neemt daarmee alleen nog maar toe, aldus de teams.De interventieteams zijn twee jaar geleden ingesteld door toenmalig minister Verdonk van Integratie. De teams, bestaande uit zo’n acht deskundigen per team, hebben de afgelopen twee jaar zestig gemeenten ondersteund bij de aanpak van multiculturele spanningen onder jongeren. Gevraagd en ongevraagd kwamen ze in actie om samen met de lokale gemeenschap en de politie spanningen op te lossen. Woensdagmorgen presenteerden ze in Den Haag hun bevindingen.
Volgens de teams hebben gemeenten geen helder beeld van de complexe problematiek die de multiculturele samenleving met zich meebrengt. Gemeenten spreken over dé Lonsdalejongeren of dé Antillianen, terwijl binnen deze groepen grote verschillen bestaan. Het gevolg van de „simplistische opvattingen” is dat er eenzijdige maatregelen worden genomen, die vaak ook nog eens slecht worden uitgevoerd. Het effect van de maatregelen is daardoor nihil, aldus de interventieteams.
Het baart de voorzitter van de teams, D. Corporaal, zorgen. Hij denkt zelfs dat het in Nederland net zo uit de hand kan lopen als in de achterstandswijken in Frankrijk, waar jongeren sinds anderhalf jaar regelmatig auto’s en openbare gebouwen in brand steken.
De teams bepleiten een sterke verbetering van het jeugdbeleid. De multiculturele problemen moeten grondiger worden geanalyseerd en er is een meer evenwichtig beleid nodig, dat zich bijvoorbeeld richt op gedrag in plaats van op groepen.
De gemeenten moeten ook kunnen rekenen op steun van de landelijke overheid. Die zou met stimuleringsregelingen en faciliteiten kunnen komen om de gemeenten te prikkelen de multiculturele problemen aan te pakken. Tevens pleiten de interventieteams voor de oprichting van een landelijke taskforce voor multicultureel jeugdbeleid.
Drie van de interventieteams willen zelf een doorstart maken om de knelpunten van de multiculturele samenleving te blijven aanpakken. Het gaat om teams die zich bezighouden met spanningen tussen etnische groepen, de veiligheid van jeugd en de toegankelijkheid van jeugdhulp. Het team dat zich heeft gericht op geweld in de relationele sfeer en door eergevoelens ziet geen toekomst voor zichzelf weggelegd. De bijbehorende problemen, zoals uitbuiting door loverboys, moeten op een andere wijze worden bestreden.