Buitenland

Fractie EP bundelt extreem rechts

BRUSSEL - Extreem rechtse partijen uit zeven landen gaan een fractie vormen in het Europees Parlement. De partij Identiteit, Soevereiniteit en Traditie (IST) omvat 20 van de 732 parlementsleden, het minimumaantal voor een fractie.

Buitenlandredactie
10 January 2007 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

Onder de partijen bevinden zich Vlaams Belang, Front National, de Partij voor Groot-Roemenië en de partij met Alessandra Mussolini, kleindochter van de Italiaanse dictator. Ook de Bulgaarse Aanvalspartij (Ataka), de Oostenrijkse FPÖ en de onafhankelijke Brit Ashley Mote doen mee. Vlaams Belang heeft dat dinsdag bekendgemaakt.Bij de eerste zitting van het Parlement dit jaar, maandag, zal de nieuwe fractie zich presenteren. De partijen krijgen door de fractievorming meer spreektijd, meer subsidie en hogere functies. Als fractieloze parlementsleden hadden ze amper zulke rechten. De fractie wordt voorgezeten door Bruno Gollnisch van het Franse Front National.

PvdA-delegatieleider Van den Berg vindt dat de nieuwe fractie geen politieke functies mag krijgen. „Om een van hen nu voorzitter of coördinator van een commissie te maken, gaat mij te ver. Het zijn partijen die actief de haat tegen mensen met een andere huidskleur of afkomst aanwakkeren. Laat ze nu zelf ook maar eens merken hoe dat voelt”, aldus Van den Berg, die hun andere rechten echter niet wil ontzeggen.

De vorming van een extreem rechtse fractie is tot dusver twee keer mislukt. Ook dit keer haakten enkele partijen af, waaronder het Italiaanse Lega Nord en de Liga van Poolse Families. Daaraan ging een strijd over het voorzitterschap vooraf.

De partijen hebben een basisverklaring van zeven punten opgesteld. Ze streven samen naar „bevestiging van de christelijke waarden, erfenis, cultuur en tradities van de Europese beschaving” en „bevestiging van het traditionele gezin als hoeksteen van de samenleving.”

Met deze punten verzet de fractie zich tegen toetreding van het overwegend islamitische Turkije tot de EU. Programmapunt is verder een afkeer van „een unitaire, bureaucratische Europese superstaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer