Binnenland

FNV Bondgenoten verliest tientallen miljoenen op de beurs

FNV Bondgenoten heeft tientallen miljoenen guldens verloren op de beurs. Dit jaar dreigt het belegd vermogen van de vakbond met 20 procent te verminderen. Hoeveel geld FNV Bondgenoten heeft belegd aan de beurs is niet bekend. Een woordvoerster kon daarover vrijdag geen uitsluitsel geven.

ANP
23 November 2001 18:12Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

De financiële commissie van FNV Bondgenoten maakt zich inmiddels grote zorgen over het voortbestaan van de vakbond. „Als het zo doorgaat, is de bond er over een paar jaar niet meer", aldus L. Inklaar van de commissie in de jongste editie van het blad FNV Kader.

's Lands grootste vakbond komt dit jaar waarschijnlijk ƒ 70 miljoen te kort op zijn huishoudboekje. Er was rekening gehouden met een tekort van ƒ 54 miljoen. Het tekort staat overigens los van het beleggingsresultaat aan de beurs.

Inklaar noemt de situatie zeer verontrustend en vindt dat er consequenties moeten worden getrokken. „Het huidige bestuur is blijkbaar niet in staat orde op zaken te stellen", meent hij. Ondanks deze dreigende taal lijkt het niet waarschijnlijk dat het bestuur moet opstappen. Volgens de woordvoerster van Bondgenoten is er tot dusver geen motie van wantrouwen ingediend.

Penningmeester C. de Wildt maakt zich minder zorgen om de financiële situatie. Volgens hem is het tekort acceptabel, omdat de reeds in gang gezette bezuinigingsoperatie sneller wordt afgerond dan gepland. In plaats van in vier jaar, is de klus per januari 2002 in twee jaar geklaard. „Maar we moeten de boel financieel goed in de hand houden", geeft ook De Wildt toe.

FNV Bondgenoten houdt voor volgend jaar rekening met een ledenverlies van anderhalf procent. Ook het toenemend aantal reorganisaties door de terugvallende economie drukt op de begroting van de vakbond. De Wildt hoopt voor 2002 op een positief rendement op de beurs van 5 procent.

De kaasschaaf komt er niet aan te pas bij de begroting van 2002: er moeten duidelijke keuzes worden gemaakt, aldus de financiële experts. De meeste kosten zitten in het personeel, dat per 1 januari is teruggebracht tot 675 werknemers. Verder valt te denken aan een lagere jubilarisuitkering voor leden die al lange tijd lid zijn en het herzien van afspraken met de vakcentrale FNV. Half december ligt de begroting voor in de bondsraad, het hoogste bestuursorgaan van de vakbond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer