Gif op strand mengsel irriterende stoffen
DEN HELDER (ANP) – De groengele substantie die de afgelopen dagen op het strand van Den Helder, Zijpe en Texel is aangetroffen, is een mengsel van irriterende stoffen. Dat heeft de gemeente Den Helder dinsdag bekendgemaakt na onderzoek van een monster van het mengsel door het Rijksinstituut voor Integraal Waterbeheer en Zuivering van Afvalwater (RIZA) in Lelystad.
Volgens een woordvoerder bestaat de substantie uit zwavel, met in mindere mate metalen en organische componenten die wijzen in de richting van een industrieel schoonmaakmiddel. Wat het mengsel precies is, is nog onduidelijk.De woordvoerder stelde dat van sommige stoffen bekend is dat zij „de huid irriteren en soms erger". Hoe gevaarlijk het mengsel echter precies is, is nog niet bekend. Verder onderzoek moet dit uitwijzen.
Stichting De Noordzee stelt dat het vrijwel zeker gaat om een industrieel schoonmaakmiddel. „Als je kijkt naar de verbinding, dan wijst dit sterk in die richting", stelt zij. „Maar ook wij wachten het verdere onderzoek af".
De afgelopen dagen spoelden op de stranden van Den Helder, Zijpe en Texel enkele tientallen dode zeevogels aan. De dieren waren besmeurd met de groengele substantie. De snavels en poten van de vogels leken erdoor te zijn opgelost.
Plakkaten van de substantie lagen over een lengte van 40 kilometer over het strand verspreid. Den Helder, Zijpe en Texel gaan waarschuwingsborden plaatsen op de stranden, hebben de burgemeesters besloten. Mensen wordt aangeraden het afval niet aan te raken en honden aangelijnd te houden. Het is nog onduidelijk waar het mengsel vandaan komt.
Stichting De Noordzee biedt woensdagmiddag mede namens andere elf natuur– en milieuorganisaties de formerende partijen en de informateur in Den Haag een brief aan waarin zij oproept het belang van de Noord– en Waddenzee en de Deltawateren te erkennen en werk te maken van een schone, gezonde en productieve zee. In de Hofvijver laten zij tientallen dolfijnen, walvissen en haaien dobberen. Diederik Samson van de PvdA neemt de post in ontvangst.
Uit cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat jaarlijks drieduizend olieslachtoffers aanspoelen op de Nederlandse kust, stelt De Noordzee. Het gaat hierbij enkel om vogels. De Europese Commissie heeft in kaart laten brengen dat tussen 1998 en 2004 op de Noordzee 4900 olievlekken zijn waargenomen.
Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) vreest dat de EU–regels over scheepsafval niet werken. Zij wil van de Europese Commissie weten of Brussel daarom havens gaat verplichten scheepsafval gratis in te nemen. Ze vraagt de commissie ook om een verplichte boekhouding van spoelwater.