Economie

Jongeren CNV in debat over geloof

UTRECHT - De jongeren van het CNV willen in de vakbond een debat over geloof en werk. Aspecten zijn de rol van religie op de werkvloer, tolerantie en uiting van geloof door persoonlijke houding en symbolen.

Redactie economie
9 January 2007 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

De jongeren grepen maandag de nieuwjaarsreceptie van het CNV aan om hun idee te lanceren. Klaas Pieter Derks, voorzitter CNV Jongeren: „Het CNV is geschrokken van de achterban na negatieve reacties op de suggestie om werknemers de mogelijkheid te geven een christelijke feestdag om te ruilen voor een islamitische. Nu is er geen debat meer mogelijk. Dat vinden wij jammer.”Derks vindt dat het CNV in staat is om vanuit zijn christelijke wortels het debat over religie en werkvloer in gang te zetten. „Vooral jongeren zijn weer op zoek naar hun identiteit en geloof speelt daar een belangrijke rol bij.”

In oktober stelde het CNV dat het mogelijk moet zijn om een christelijke feestdag, zoals tweede pinksterdag, om te ruilen voor een islamitische feestdag. Dat voorstel werd snel ingetrokken, omdat de traditionele achterban hiertegen grote bezwaren maakte. Volgens Derks waren jongeren uit de achterban van CNV het niet eens met het stopzetten van de discussie. Op 6 maart organiseert CNV Jongeren zelf een debat.

De vakcentrales FNV en CNV grepen maandag allebei hun nieuwjaarsreceptie aan om werkgevers en een nieuw kabinet op te roepen centrale afspraken te maken over werklozen die meer kansen moeten krijgen op een baan in sectoren waar het tekort aan personeel toeneemt.

CNV-voorzitter René Paas noemde het een „maatschappelijk schandaal” dat 1 miljoen mensen aan de kant staan, terwijl er op dit moment waarschijnlijk 300.000 onvervulbare vacatures zijn.

Zijn FNV-collega Agnes Jongerius ziet vooral in de zorg en het onderwijs, maar ook in de detailhandel, tekorten aan werknemers ontstaan. Deze moeten volgens haar worden opgevuld door werklozen uit andere sectoren.

De FNV wil door scholing en stages meer werklozen buiten hun sector een nieuwe baan laten vinden. Werkgevers moeten daaraan hun steentje bijdragen. Het nieuwe kabinet moet dat ook via belastingvoordelen stimuleren. Verder moet de nieuwe regeringsploeg de bemiddeling naar werk naar een hoger plan tillen.

Dit wil Jongerius vastleggen in een „landelijke raamafspraak.” Voorzitter Judith Ploegman van FNV Jong pleitte op haar beurt voor verplichte scholing voor zowel vaste werknemers als mensen met een tijdelijk of flexcontract.

Ook wat Paas betreft is de tijd van vrijblijvendheid voorbij. Hij wil werkgevers belonen met lagere sociale premies als zij kwetsbaren op de arbeidsmarkt, zoals oudere werklozen en gehandicapten, meer kansen geven.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren dan ook voorzichtig positief op de voorstellen van FNV en CNV. „Het klinkt sympathiek. We willen er graag over praten, maar wel in combinatie met meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt”, aldus een woordvoerster van VNO-NCW.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer