Eigen kerk voor hhg Rijssen
De hersteld hervormde gemeente (hhg) Rehobôth in Rijssen en de hervormde gemeente zijn overeengekomen dat de hhg de komende vijf jaar, met ingang van 1 september dit jaar, de Westerkerk van de hervormde gemeente kan huren. Dat melden beide gemeenten in een gezamenlijk persbericht.
De hhg beschikt op dit moment niet over een eigen kerkgebouw. Zij maakt op zondagmiddag gebruik van de Open Hofkerk en op zondagavond van de Syrisch-orthodoxe kerk. Voor doordeweekse activiteiten wordt eveneens gebruikgemaakt van deze lokaliteiten en van gebouw Jeruël.Beide gemeenten zijn nu overeengekomen dat de hervormde gemeente van Rijssen nog vijf jaar eigenaar van de Westerkerk blijft. In deze periode huurt de hersteld hervormde gemeente Rehobôth de Westerkerk. Gedurende deze vijf jaren blijft de hervormde gemeente de kerk ook zelf gebruiken. Na vijf jaar koopt de hersteld hervormde gemeente de Westerkerk. De komende maanden is er overleg over de invulling van het gezamenlijk gebruik van de kerk en de daarbij behorende zaken.
„Een belangrijke overweging bij de hervormde gemeente is het uitgangspunt dat de kerk zo goed mogelijk over de burgerlijke gemeente gespreid moet zijn”, aldus het persbericht. „Op deze manier krijgt de kerk een plek in de wijk en komt er bovendien binnen de wijk zaalruimte beschikbaar voor catechese, jeugdwerk en verenigingsactiviteiten. Ook is de algemene kerkenraad van mening dat met de ontwikkeling van de toekomstige wijk Het Opbroek rekening moet worden gehouden.”
Cgk Biezelinge
Op 15 december was het negentig jaar geleden dat de christelijke gereformeerde kerk van Biezelinge werd geïnstitueerd. In een „feestelijke morgendienst” op 17 december heeft de gemeente bij dit feit stilgestaan, zo meldde De Wekker vorige week. Na de dienst was er een informeel samenzijn, waarin het gedenkboekje ”90 jaar Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelinge, 1916-2006” werd gepresenteerd.
Hhg Montfoort in Grote Kerk
De hersteld hervormde gemeente van Montfoort heeft zondag twee kerkdiensten belegd in de Grote Kerk in Montfoort. De diensten werden gehouden om 12.00 en 16.00 uur. Dat heeft kerkvoogd A. Belo desgevraagd bevestigd.
Net voor de kerstdagen vond de hhg een onderkomen in een bedrijfshal in Linschoten. De gemeente Montfoort had de hhg namelijk verboden nog langer kerkdiensten te organiseren in een tot kerk omgebouwde bedrijfshal aan de Mosterdmolenweg. De gemeente had de kerk een dwangsom opgelegd van 5000 euro per dag dat er een kerkelijke activiteit in deze hal wordt georganiseerd.
Eerder had de sporthal in Montfoort laten weten dat ook daar geen kerkdiensten belegd konden worden in verband met problemen met de gebruikersvergunning. Ook is de sporthal niet iedere zondag beschikbaar voor kerkdiensten vanwege sportactiviteiten.
De gemeente Montfoort had eerder bij de rechter gezegd dat de hhg wel kerkdiensten in de sporthal kon beleggen en daarom niet langer in de bedrijfshal aan de Mosterdmolenweg hoefde te kerken.
Volgens Belo zal de hhg ook de komende zondagen in de Grote Kerk samenkomen. Deze is eigendom van de hervormde gemeente, die daar ook haar diensten belegt. Er zal de komende tijd met de hervormde gemeente verder overlegd worden over de aanvangstijden van de kerkdiensten, aldus Belo.
Boek Bethelkerk Den Bosch
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Vereniging tot evangelisatie binnen de hervormde classis ’s-Hertogenbosch is eind vorig jaar een boekje verschenen over de geschiedenis van gebouw Bethel. In dit gebouw komt de Bethelgemeente van Den Bosch samen.
In het boek wordt beschreven hoe het gebouw is ontstaan en wat er daarna is gebeurd. „Al langer bestond de behoefte om alles wat zich in en rondom het gebouw Bethel heeft afgespeeld eens in een publicatie bijeen te brengen. Het is om die reden dat het bestuur van de afdeling ’s-Hertogenbosch van de Gereformeerde Bond besloten heeft om de geschiedenis va het kerkgebouw Bethel in boekvorm uit te geven”, aldus de Verantwoording in het boek.
Ds. W. P. van der Aa uit Numansdorp schrijft in zijn ”Woord vooraf” dat Bethel voor de gemeenteleden door de tijd heen iets van een stadsherberg heeft gehad, „een plaats om je te bergen en thuis te weten.”
’s-Hertogenbosch heeft het kerkgebouw Bethel, gebouwd in 1908, inmiddels op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst om het als cultureel erfgoed te beschermen.
Cgk Haarlem-Schalkwijk
De classis Haarlem van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) heeft de wijkgemeente Open Huis in Haarlem, die onder verantwoordelijkheid staat van de Haarlemse cgk, recent de status van zendingsgemeente (conform artikel 21 van de CGK-kerkorde) verleend. De kerkenraad van Haarlem had hiertoe een verzoek ingediend bij de classis, zo blijkt uit het verslag van de laatste classisvergadering (11 oktober 2006), opgenomen in het jongste nummer van het CGK-orgaan De Wekker.
„Het missionaire werk in Schalkwijk is bijzonder gezegend”, aldus het verslag. „Wekelijks is er op zondag een samenkomst met gemiddeld 130 bezoekers van ongeveer 20 verschillende nationaliteiten.”
De Haarlemse cgk had de classis ook verzocht om aan D. van den Boogaart, die in de wijkgemeente Open Huis al een stichtelijk woord mocht spreken, de status van evangelist conform artikel 4 van de kerkorde te verlenen. Ook aan dit verzoek voldeed de classis. „Aan de benoeming is één conditie verbonden”, zo meldt het verslag. „De classis verlangt van br. D. van den Boogaart dat hij zijn in België gevolgde opleiding, middels een door de Theologische Universiteit Apeldoorn aangedragen studieprogramma, aanvult tot een in Nederland erkend hbo-niveau.”
Nieuwbouw cgk Noordscheschut
De christelijke gereformeerde kerk in Noordscheschut heeft plannen voor een nieuwe kerk. Er is een perceel grond aan de Coevorderstraatweg aangekocht. De nieuwe kerk moet het in 1957 gebouwde ”klompenkarkie” vervangen. Dit karakteristiek houten gebouw is beeldbepalend voor de naaste omgeving aan het Zwarte Dijkje. „Toen de kerk gebouwd werd, was de intentie haar 25 jaar te gebruiken”, aldus J. Koekoek namens de kerkenraad. Volgend jaar wordt het dubbele van die periode bereikt.
De kerk biedt ruimte aan 350 kerkgangers, maar de gemeente is uit het gebouw gegroeid. Vooral bij bijzondere diensten komt men ruimte tekort.
Voordat met de nieuwbouw wordt begonnen, moet de gemeente het bestemmingsplan wijzigen. De grond heeft nu een landbouwbestemming. Ondertussen worden er oriënterende gesprekken gevoerd met een architect.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.