Kerk & religie

Bot weigert Roemeense Godsdienstwet aan te kaarten

DEN HAAG - Minister Bot van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat de nieuwe Roemeense Godsdienstwet nadelig uitpakt voor kleine religieuze groeperingen. Toch wil hij geen actie ondernemen.

Redactie politiek
9 January 2007 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

Dat zegt Bot in reactie op vragen van ChristenUnie en SGP. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind en SGP-fractieleider Van der Vlies vrezen dat de nieuwe wet, die sinds de jaarwisseling in Roemenië van kracht is, negatieve gevolgen heeft voor kleine godsdienstige minderheden.Volgens de Godsdienstwet kunnen religieuze denominaties zich alleen registreren als de groep aanhangers bestaat uit 0,1 procent van de bevolking, ongeveer 20.000 mensen. Dat betekent dat kleine groepen zoals de BaptistenUnie, die net onder de 20.000 leden zit, niet geregistreerd kunnen worden. Verder moet een groep minimaal zes jaar bestaan en is er een hiërarchie aangebracht die de ene groep religieuzen meer beschermt dan de andere.

Minister Bot denkt met de ChristenUnie en de SGP dat de nieuwe wet nadelige gevolgen kan hebben voor kleinere religieuze minderheidsgroeperingen en niet-officieel erkende godsdiensten, „bijvoorbeeld op het gebied van erkenning en de daaraan verbonden financiële regelingen.”

De bewindsman ziet echter geen reden om te twijfelen aan de intenties van de Roemeense regering. Hij wijst daarbij op het gemak waarmee de wet door het Roemeense parlement werd geloodst. Het Roemeense Huis van Afgevaardigden heeft de wet in december aangenomen met slechts één stem tegen en één onthouding.

Bovendien kan iedere Roemeense burger of religieuze groepering die meent dat godsdienstrechten door de wet worden aangetast, via de rechter bezwaar aantekenen, zo zegt Bot.

ChristenUnie en SGP zijn niet tevreden met het antwoord. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind hoopte dat premier Balkenende zijn Roemeense collega zou aanraden om de wet niet aan te nemen. „De nieuwe maatregelen kunnen leiden tot discriminatie en vervolging, omdat kleine religieuze groepen volgens de wet illegaal zijn. Dit mogen we niet accepteren in Europees verband.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer