Opinie

Voor succes EU zijn alle Europeanen nodig

Voor een succesvol voorzitterschap van de Europese Unie heeft Duitsland alle lidstaten en alle Europeanen nodig, stelt Frank-Walter Steinmeier.

8 January 2007 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

Gedurende de eerste helft van 2007 bekleedt Duitsland voor de twaalfde keer het voorzitterschap van de Europese Unie. Voor ons liggen zes drukke maanden vol lastige opgaven. Tegelijk zien wij het voorzitterschap echter als een grote kans, die wij samen met onze Europese partners willen benutten. Wij kunnen aansluiten bij het professionele en uitstekende werk van het Finse voorzitterschap, waarvoor ik uitdrukkelijk wil danken.Voor een succesvol voorzitterschap hebben wij de steun van alle lidstaten nodig - niet alleen van de regeringen, maar ook en vooral van de burgers. Europa bevindt zich in een moeilijke fase. Het vertrouwen van de mensen in de EU is afgenomen. De argumenten uit het verleden voldoen niet meer. De burgers verwachten dat wij in ieder afzonderlijk geval de concrete meerwaarde van de Europese politiek nauwgezet toelichten. Wij moeten de noodzaak van een gemeenschappelijke Europese politiek steeds weer opnieuw motiveren.

Tijdens ons voorzitterschap willen wij een deel van dit vertrouwen herwinnen. In de periode van het Duitse voorzitterschap van de EU valt de vijftigste verjaardag van de ondertekening van het Verdrag van Rome op 25 maart 1957. Een goede aanleiding om terug te kijken. En een goede aanleiding om duidelijk te maken dat Europa een successtory is. Vrede, vrijheid, democratie, welstand en het overwinnen van de deling van het continent - wij hebben in Europa resultaten geboekt die helemaal niet vanzelfsprekend zijn en waar de hele wereld ons om benijdt.

Vooral moeten wij echter vooruitkijken. Thans maken wij namelijk een ingrijpende kentering in de Europese en internationale politiek mee. Centrale politieke taken waarvoor wij ons nu geplaatst zien zijn de economische, sociale en ecologische modernisering in een tijdperk van globalisering, het veiligstellen van de energievoorziening bij steeds schaarser wordende bronnen, de bestrijding van het terrorisme en de internationaal georganiseerde misdaad, het opkomen voor vrede en democratie in de wereld alsmede het engagement voor de toekomst van onze planeet.

Een groot deel van deze taken kunnen wij Europeanen alleen gezamenlijk succesvol volbrengen.

Toekomst
Het Duitse voorzitterschap in 2007 wil ertoe bijdragen de EU sterker te richten op de toekomst en de genoemde taken. De agenda van het voorzitterschap is buitengewoon vol: impulsen voor meer groei en werkgelegenheid, vooruitgang bij de gemeenschappelijke energiepolitiek en bij de bescherming van het klimaat, een betere samenwerking bij de strijd tegen het terrorisme en de criminaliteit en ook vraagstukken op het terrein van het buitenlandse beleid behoren tot onze prioriteiten.

In de kwestie van de grondwet streven wij ernaar om het hervormingsproces van de EU na een denkpauze van twee jaar weer op gang te brengen en hiervoor modaliteiten, tijdschema en de inhoudelijke oriëntatie vast te leggen. Wij willen de politieke substantie van de grondwet behouden, zodat de EU transparanter, democratischer en efficiënter wordt.

De EU staat voor belangrijke beslissingen voor de toekomst. Het Duitse voorzitterschap zal niet alle taken kunnen volbrengen. Ook daarom werken wij in het kader van een ”tri-voorzitterschap” heel nauw samen met het op het Duitse voorzitterschap volgende Portugese en Sloveense voorzitterschap. Het is voor mij zeer belangrijk dat van ons voorzitterschap een signaal van vertrouwen uitgaat. De toekomst biedt grote kansen. Voor het gezamenlijke succes hebben wij de mensen in heel Europa nodig. Gezamenlijk slaagt Europa - daarvan ben ik overtuigd.

De auteur is minister van Buitenlandse Zaken van de Bondsrepubliek Duitsland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer