Democraten tegen plannen Bush
WASHINGTON – De Democraten zullen president George Bush de uitgaven die nodig zijn voor de momenteel in Irak gelegerde Amerikaanse soldaten niet ontzeggen. Dat heeft de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zondag gezegd in het tv programma Face the Nation. Het Amerikaanse volk en het Congres steunen volgens haar de troepen. „We zullen ze niet in de steek laten.”
Maar als Bush méér troepen naar Irak wil sturen, zal hij de Democraten, die sinds kort de meerderheid vormen in het Congres, ervan moeten overtuigen dat dit een goed idee is, zei Pelosi. Ze zei niet expliciet dat de Democraten Bush het geld voor meer troepen in Irak zullen onthouden. Joseph Biden, de voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse zaken, maakte duidelijk dat het daadwerkelijk ontzeggen van geld voor meer troepen niet aan de orde is. Het druist waarschijnlijk in tegen de grondwet om Bush, de opperbevelvoerder van het leger, geld te ontzeggen voor een oorlog waarmee het Congres heeft ingestemd, zei Biden.Naar verluidt wil Bush, die woensdag zijn nieuwe Irakstrategie bekendmaakt, tot 20.000 extra soldaten naar Irak sturen in een poging het tij te keren. De Democraten geloven niet dat vergroting van het leger effectief is.
The New York Times bevestigde zondag dat Bush meer militairen naar Irak wil sturen. Daarnaast zou hij wellicht 1 miljard dollar in Irak willen pompen voor het creëren van banen. Dat zijn volgens The New York Times van zondag de twee belangrijkste componenten van de nieuwe Irakstrategie van de Amerikaanse president.
Volgens de Amerikaanse krant –en ook andere media in de VS– wil Bush zijn beleid eigenlijk vooral richten op hoofdstad Bagdad en omgeving. De Iraakse premier Nuri al Maliki heeft Bush telefonisch toegezegd dat zijn regering ook extra troepen in Bagdad zal inzetten, die in de komende anderhalve maand zullen worden gestationeerd. Zaterdag al kondigde de Iraakse premier een nieuw plan aan om de stad veiliger te maken. De bevelhebbers van de Iraakse eenheden zouden meer bewegingsvrijheid krijgen om op te treden en alleen veiligheidstroepen mogen nog wapens dragen.
De Iraakse troepen voor Bagdad zouden vooral Iraaks Koerdische eenheden moeten zijn, waarbij ook bronnen van The New York Times zich afvragen of die wel naar Bagdad zullen komen. Deze militairen uit het relatief autonome Koerdische noorden van Irak hebben maar weinig op met de machthebbers in Bagdad. De Koerden zullen ook niet enthousiast zijn om het uiterst bloedige geweld tussen de Arabische soennieten en de sjiieten te stoppen.
Zondag werd bekend dat er sinds de invasie in maart 2003 inmiddels 3000 Amerikaanse militairen zijn gesneuveld in Irak. Dat meldde het Franse persbureau AFP, dat een eigen telling heeft gehouden op basis van gegevens van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De teller stond gisteravond al op 3009.
De afgelopen dagen waren vol geweld in Irak. Zaterdag alleen al werden in Bagdad meer dan zeventig lichamen gevonden van slachtoffers van de strijd tussen de twee islamitische geloofsgroepen. Gevechten tussen Iraakse agenten en opstandelingen kostten zaterdag daarenboven aan zeker dertig mensen het leven.
Volgens de lokale televisie zijn alle doden opstandelingen die zich keerden tegen de Iraakse regering en de buitenlandse troepenmacht. De politie arresteerde verscheidene ’terroristen’, onder wie zeker vijf militante moslims uit Sudan.
De operatie van de Iraakse veiligheidstroepen was onderdeel van wat door de Iraakse premier Maliki een „nieuw offensief” is genoemd. De Iraakse strijdkrachten zullen voortaan harder optreden tegen soennitische en sjiitische geweldsplegers, zo beloofde hij. De eerste minister maakte niet duidelijk hoe hij de tienduizenden wapens in Irak van de straat wil krijgen of hoe de doorgaans onvoldoende getrainde Iraakse troepen tegen nietsontziende doodseskaders gaan optreden. Hij repte ook niet over de eerder aangetoonde betrokkenheid van overheidsfunctionarissen en van politie en legereenheden bij de gewelddadigheden in het land.
Gordon Brown, de gedoodverfde opvolger van de Britse premier Tony Blair, zal zich in de kwestie Irak onafhankelijker opstellen van Washington. Dat heeft hij gezegd in een zondag uitgezonden interview met de BBC. Tegen de Amerikaanse president George Bush zal hij onbeschroomd zeggen wat hij van de zaken vindt, zei Brown.
Minister van Financiën Brown is bezig zoveel mogelijk afstand te nemen van het onpopulaire Irak beleid van zijn baas Blair. Blair zwaait voor september af als premier. Dit jaar nog zal Groot Brittannië waarschijnlijk duizenden troepen terugtrekken uit Irak, aldus Brown.