Procedure sanering Otapan bekritiseerd
HILVERSUM - Het ministerie van VROM misleidt bedrijven die zich hebben gemeld om het asbestschip Otapan te mogen saneren.
Dat zei advocaat L. de Jager vrijdag in NOVA. Volgens hem is de aanbestedingsprocedure „knullig en amateuristisch.” Een aanbesteding moet volgens De Jager duidelijk zijn. „VROM heeft de elementaire regels niet in acht genomen”, stelt hij, namens een aantal asbestsaneringsbedrijven.In december meldden zich 25 bedrijven bij VROM om de opdracht binnen te slepen om het asbestschip Otapan te saneren. Maar 19 bedrijven vielen meteen af omdat bij de papieren die ze moesten inleveren een milieuvergunning ontbrak. „Er moest, blijkt achteraf, volgens de interpretatie van de staat, zelfs stukken worden bijgevoegd die de staat zelf al in bezit had en waarvan in de aanbestedingsprocedure stond dat hij die al had”, zegt De Jager. Een aantal bedrijven heeft die milieuvergunning niet meegestuurd en die zijn er meteen uitgekieperd.”
De SP wil van staatsecretaris van Geel weten of er bij de aanbesteding inderdaad fouten zijn gemaakt. „Klopt alles wel, is het zuiver gegaan, want Europese aanbestedingsregels zijn vrij streng”, aldus Kamerlid Poppe.
Advocaat De Jager stelt dat bedrijven doelbewust zijn misleid. „Het lijkt erop dat VROM toch heeft toegewerkt naar een groep waarin bedrijven zitten waarvan het makkelijk zou zijn als die ook deze klus zouden krijgen. Bovendien wordt de sanering nu tientallen miljoenen duurder omdat een heleboel concurrenten niet meer mee mogen doen.”
Volgens het ministerie VROM staat er geen woord Chinees in de aanbestedingsprocedure en is die volledig eerlijk en transparant.
Turkije weigerde de Otapan vorig jaar te slopen omdat er veel meer asbest in bleek te zitten dan VROM had gemeld. En vorige week nog meldde staatssecretaris Van Geel dat er nog meer asbest aan boord zit: geen 54 maar 77 ton. Het schip ligt nu al enkele maanden op een werf in Amsterdam, te wachten op de sanering.