Bush wisselt topfuncties voor nieuwe strategie Irak
WASHINGTON (ANP/RTR) – De Amerikaanse president George Bush heeft vrijdag topfuncties aan andere of nieuwe figuren toebedeeld. De coördinator van veiligheidsdiensten en ex–ambassadeur in Bagdad, John Negroponte, wordt de tweede man op het ministerie van Buitenlandse Zaken en daarmee plaatsvervanger van bewindsvrouw Condoleezza Rice.
De wijzigingen moeten het aangekondigde nieuwe beleid inzake Irak geloofwaardiger maken voor de volksvertegenwoordiging, die sinds donderdag in meerderheid bestaat uit leden van de Democratische oppositie.De machtige veiligheidsfunctie komt volgens Bush in handen van de gepensioneerde admiraal Mike McConnell. Die werkte lange tijd voor de geheime diensten. Kort na de Democratische verkiezingsoverwinning in november verving Bush al ’Irak–architect’ Donald Rumsfeld op het ministerie van Defensie door Robert Gates.
Bush wil ook nieuwe gezichten op militaire sleutelfuncties zoals admiraal William Fallon als bevelhebber van het centraal commando, dat onder meer is belast met Irak en Afghanistan. Fallon moet daar de huidge bevelhebber generaal John Abizaid vervangen. De bevelhebber ter plaatse in Irak, generaal George Casey, moet volgens zegslieden in het Pentagon binnenkort plaatsmaken voor generaal David Petraeus. Casey was toch al geen fan van Bush’ jongste plannen weer meer troepen te sturen.
De Amerikaanse ambassadeur in Irak, Zalmay Khalilzad, zou ambassadeur bij de VN worden en de nimmer door de Senaat geacepteerde John Bolton vervangen. De Amerikaanse ambassadeur in Pakistan gaat dan op Khalilzads post zitten in de hermetisch afgesloten ’groene zone’ in Bagdad.
Bush moet nu ook in Washington grote tegenstand overwinnen tegen de bloedige militaire avonturen langs de Eufraat en de Tigris, die de Amerikanen iedere week meer dan 2 miljard dollar kost. De nieuwe Democratische voorzitter van de senaatscommissie voor de Strijdkrachten, Carl Levin, is een fel tegenstander van de aanval op Irak geweest. De nieuwe voorman van de senaatscommissie Buitenlandse Zaken, Joseph Biden, spreekt in de Amerikaanse media vooral over hoorzittingen waarmee hij hoopt de komende weken meer te weten te komen over hoe onder de regering Bush de VS in het brandend zand van Irak zijn terechtgekomen.
Bush houdt komende week een rede waarin hij uiteenzet hoe zijn regering verder wil met de strijd in Irak. Daar voeren al 134.000 militairen uit de VS een oorlog die ze volgens Bush zelf momenteel niet aan het winnen zijn. Aangenomen wordt dat Bush meer troepen, mogelijk meer dan 20.000 man extra, wil sturen om ten minste de hoofdstad Bagdad veiligheid te bieden. Korte tijd later moet Bush het Congres dan ook gaan vragen of het ietsje meer mag zijn met de kosten van de oorlog, circa 100 miljoen dollar extra voor dit moment.
De Democraten zijn over het algemeen huiverig om op alle verlangens van Bush nee te zeggen. Ze zijn bang de indruk te wekken de 134.000 Amerikanen in Irak in de steek te laten.