Opinie

Goede voornemens

Na de drukke laatste maanden van 2006, waarin het lijkt of alles nog af moet en niets kan worden doorgeschoven naar het volgende jaar, en de feestdagen in december is het januari 2007.

G. R. J. van Heukelom
5 January 2007 18:46Gewijzigd op 14 November 2020 04:24

Het is niet vreemd om aan het begin van een nieuw jaar stil te staan bij de verwachtingen die we hebben en de doelen die we onszelf stellen.In kranten en tijdschriften wordt ruim aandacht geschonken aan goede voornemens. Radioboodschappen proberen luisteraars te overtuigen van de juiste voornemens. Fabrikanten van etenswaren prijzen hun waren aan in relatie tot goede voornemens: als je hun product eet val je af of loopt je gezondheid geen schade op. Die aangeprezen voordelen draaien vrijwel altijd om twee thema’s: ongezond gedrag zoals roken, drinken of snoepen, en gezond gedrag door meer beweging en goede, gezonde voeding.

Verbeteren
Op het omslag van het tijdschrift Elsevier van deze week staat vetgedrukt: ”26 manieren om uw leven te verbeteren”. Elf bladzijden tekst worden gewijd aan levensverbeteringen, dus goede voornemens. De bekende voornemens voor een gezond lichaam ontbreken niet, al zijn deze gematigder dan voorheen. Niet iedereen hoeft in sportpak langs lanen en straten te joggen, een eindje wandelen is voldoende. Een oude bekende die voor veel kinderleed zorgde, komt weer terug: elke dag een lepel levertraan.

Heel aardig is het volgende. Luister niet naar tips: er wordt veel onzin verkocht. Op maandag moet u van Libelle vooral broccoli eten. Op dinsdag mag dat van de Margriet niet. Op woensdag moet u van de Volkskrant bosbessen plukken en op donderdag mag dat niet van NRC Handelsblad. Op vrijdag wil het AD dat u vette vis eet, terwijl een regionale krant op zaterdag schrijft dat er veel dioxine in vette vis zit. Hoe moeten we al die gezondheidstips benaderen? Net zoals het weerbericht: met een korrel zout.

Een opmerkelijke tip van Elsevier: Ga naar de kerk; geloven is ongelooflijk goed. We hebben hier onze gedachten over, maar het is heel lang geleden dat zo’n opmerking werd gemaakt.

Zeeuwen
Over de lange rij van goede voornemens die over ons wordt uitgestort, hoeft de Zeeuw zich niet al te druk te maken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn Zeeuwen het meest doorvoede volkje in Nederland. Dat zegt nogal wat nu bekend is dat het aantal mensen met overgewicht landelijk sterk is gestegen: in een kwarteeuw van 35 naar 45 procent. Het aandeel van mensen met ernstig overgewicht is zelfs verdubbeld naar dik 10 procent. Lange tijd volgden Zeeuwen de landelijke trend en gingen andere plattelandsprovincies als Drenthe en Overijssel hen voor. Nu kampt meer dan de helft van de Zeeuwen met overgewicht en bijna een kwart heeft daar ernstig last van. ”Ons Zeeuwen bin zunig”, maar niet voor zichzelf zou je zeggen.

Gelukkig heeft een diëtiste uit het Zeeuwse de zaak verklaard. Het betreft meestal oudere mannen, en die worden in Zeeland statistisch gezien ouder dan in de rest van Nederland. Die oudere Zeeuwse mannen veroorzaken de slechte Zeeuwse uitslag omdat zij nog steeds, volgens de diëtiste, vasthouden aan oude eetgewoonten: spekvet (stroopvet) op brood, melk van de boerderij en roomboter. Terwijl je denkt dat geklaagd wordt over frikadellen, kroketten en mayonaise worden natuurproducten aangepakt. Deze tip nemen we ook maar met een korrel zout.

Salomo
Ook in 2007 kunnen we beter terecht bij Salomo in Prediker 3. Daar staat: „Alles heeft een bestemde tijd en alle voornemen onder de hemel heeft zijn tijd.” Salomo toont aan dat we leven in een wereld van veranderingen. Dat iedere verandering met ons, met de tijd en de gelegenheid ervan onveranderlijk door God is bepaald en vastgesteld en dat wij de dingen moeten nemen zoals zij komen, want het staat niet in onze macht om verandering te brengen in hetgeen voor ons is bepaald (zie Matthew Henry). Maar als we voorspoedig zijn mogen we niet zorgeloos worden, we leven in een wereld van veranderingen en hebben geen reden om te zeggen dat de dag van morgen dezelfde is als die van vandaag. De Prediker raadt aan het goede te genieten van onze arbeid in nederig vertrouwen op God en Zijn voorzienigheid. Niet opgeheven te zijn door hoop, noch terneergeslagen door vrees.

In Prediker 8 wijst Salomo ons op het feit dat zelfs de wijsten verrast en overvallen kunnen worden door een ramp waarvan zij totaal geen vermoeden hadden en dat het wijs is om plotselinge veranderingen te verwachten en zich daarop voor te bereiden.

Dat voor 2007 zou mogen gelden: Och, schonk Gij ons de hulp van Uwen Geest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer