„Politie niet alleen afrekenen op misdaadcijfers"
UTRECHT (ANP) – Het politiekorps Utrecht moet niet alleen worden afgerekend op criminaliteitscijfers. Dat vindt korpschef Stoffel Heijsman.
Hij stelde dat donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak, waarin hij de cijfers van 2006 presenteerde.Het gaat volgens de korpschef nooit alleen om de inspanningen van de politie, maar om een samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder het OM, de gemeentes en bijvoorbeeld woningcorporaties. Hij wil daarom ook met deze partijen afspraken maken voor het nieuwe prestatiecontract, dat dit jaar moet worden opgesteld.Burgers moeten volgens Heijsman in de toekomst nog meer aangespoord worden om zelf actie te ondernemen. Om dit te bereiken worden binnen de politie initiatieven bekeken om inwoners van de regio meer bij het politiewerk te betrekken.
In totaal daalde het aantal aangiften in het politiedistrict met 1,5 procent. Niet opzienbarend, geeft de korpschef toe. Maar het is wel een vervolg op een trend die al vijf jaar te zien is. „Daarbij moet je rekenen dat het aantal inwoners in de regio met 10.000 is toegenomen. Er kwamen verder 4000 woningen en 500 bedrijven bij".
De grootste dalers zijn straatroven (20 procent) en overvallen (22 procent). Ook verminderde het aantal aangiftes van ’overige zaken’, waaronder zakkenrollen en winkeldiefstal vallen, met 34 procent.
De enige cijfers die stijgen zijn inbraken in woningen en auto’s. Die namen met respectievelijk 8 en 11 procent toe. De dieven hadden het hierbij vooral voorzien op tomtoms en gsm’s. Heijsman meent dat het vooral aan de burgers is om deze inbraken te voorkomen, door niets in de auto te laten liggen. De politie kan er volgens hem niet veel meer aan doen. „We werken met hotspots, lokauto’s en extra beveiliging. Maar als mensen hun telefoons structureel laten liggen, houdt het op een gegeven moment op".
Meer personeel inzetten is ook niet mogelijk. „Ik kijk met zorg naar de toenemende werkdruk. Op ons personeel staat behoorlijke spanning". Hij is het echter niet eens met de uitspraak van de collega–korpschef uit Amsterdam, die vindt dat agenten in steden extra geld moeten krijgen. „Ik vind dat mensen betaald moeten worden naar de zwaarte van hun werk. Ik kan alleen niet zeggen dat agenten in steden harder werken dan elders".