Leger Mexico bindt de strijd aan met de misdaad
MEXICO-STAD - De regering van Mexico heeft meer dan 10.000 soldaten op de been gebracht om de politie bij te staan bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad.
President Felipe Calderon stuurde eerder zo’n 7000 militairen naar de deelstaat Michoacan en heeft nu ruim 3000 soldaten naar de stad Tijuana -aan de grens met de Verenigde Staten- gezonden. De troepen krijgen ondersteuning van onder meer 21 vliegtuigen, 9 helikopters en een groot aantal gevechtswagens. Tijuana wordt van oudsher onveilig gemaakt door drugs- en smokkelbendes.Volgens minister Francisco Acuna van Binnenlandse Zaken is het de bedoeling „voor eens en altijd” een einde te maken aan de wetteloosheid in het land. „De regering is vastberaden om overal in Mexico haar gezag te laten gelden”, aldus de bewindsman. De voorhoede van de interventiemacht arriveerde woensdag in Tijuana.
Enkele jaren terug had Calderons voorganger, Vicente Fox, de georganiseerde misdaad ook al de wacht aangezegd. Dat militaire offensief resulteerde weliswaar in de arrestatie van verschillende drugsbaronnen, maar de rust keerde niet weer in de door ongebreideld geweld getroffen regio’s. Door het wegvallen van criminele kopstukken nam het geweld hier zelfs toe doordat mindere misdaadbonzen met elkaar slaags raakten de verdeling van de vrijgekomen smokkelroutes.
In Michoacan heeft de militaire interventie tot dusver amper vruchten afgeworpen. De militairen wisten ongeveer vijftig smokkelaars op te pakken maar slaagden er niet in om de productie en doorvoer van verdovende middelen een halt toe te roepen.
Sinds de ontmanteling van de grote Colombiaanse drugssyndicaten, tien jaar geleden, is de drugssmokkel van Zuid Amerika naar de Verenigde Staten het monopolie van Mexicaanse misdaadbendes. Zij verdienen jaarlijks meer dan vier miljard euro aan het transport en de verkoop van drugs. Mexico produceert zelf nauwelijks cocaïne maar levert wel grote hoeveelheden marihuana en methamphetamines voor de clandestiene uitvoer naar de VS.
President felipe Calderon trad op een december jongstleden aan voor een ambtstermijn van vier jaar. Tijdens de verkiezingscampagne had de conservatieve politicus een kordaat en doeltreffend optreden beloofd tegen de georganiseerde misdaad. Jaarlijks vinden er in Mexico meer dan drieduizend moorden en honderden ontvoeringen plaats.