Buitenland

Hoop op einde chaos in Somalië

KAMPALA - Alleen als de interim-regering van Somalië erin slaagt de opkomst van nieuwe en oude warlords in de kiem te smoren, kan zij de uitgeputte bevolking rust geven.

Nico van den Berge
3 January 2007 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 04:24

Vriend en vijand is verbaasd over de snelle en eenvoudige zege in Somalië van de door Ethiopië gesteunde interim-regering op de strijders van de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC), die werden gesteund door Eritrea.Analisten waarschuwden al maanden voor een conflict dat zou kunnen uitgroeien tot een grote en langdurige regionale oorlog met vergaande gevolgen voor de Hoorn van Afrika en zelfs voor heel Oost-Afrika. Binnen twee weken echter zijn de gevreesde strijders van de UIC, die een heilige oorlog hadden uitgeroepen tegen Ethiopië, weggevaagd.

Vlak voor de kerstdagen begon de blitzkrieg met het bombarderen van belangrijke vliegvelden. Daarmee werd de troepen van de UIC de mogelijkheid ontnomen om via het luchtruim te vluchten. Veel strijders van deUIC zijn namelijk fanatieke Arabische aanhangers van de heilige oorlog tegen alles wat niet voldoende islamitisch is. Buitenlanders dus die zich vanuit de hele Arabische wereld vrijwillig hebben gemeld voor de strijd in Somalië. Daarnaast wordt de UIC gesteund door naar schatting enkele honderden Eritrese troepen.

Het Keniaanse leger speelde ook een belangrijke rol door de grens met Somalië af te sluiten. Daarmee is voorkomen dat de troepen van de UIC zich in het noorden van Kenia konden hergroeperen.

Kindsoldaten
Verschillende bronnen, waaronder Unicef, bevestigen dat in Somalië de laatste maanden erg veel kinderen zijn gedwongen deel te nemen aan de gevechten. Vooral de UIC zou veel kinderen rekruteren. Tijdens de gevechten van de afgelopen dagen hebben veel van deze kindsoldaten zich overgegeven of eenvoudigweg hun wapens weggegooid en zich onder het gewone publiek gemengd.

De laatst overgebleven strijders van de UIC zijn de leiders met hun fanatieke aanhang van Somalische en buitenlandse strijders. Zij vechten nu voor hun leven langs de grens met Kenia.

De snelle overwinning op de UIC is een vernedering voor de Eritrese regering. Eritrea is in een langdurig grensconflict verwikkeld met Ethiopië. Volgens analisten stuurde Eritrea aan op een oorlog tussen Ethiopië en Somalië, in de hoop dat Ethiopië zou stranden in een langdurig en uitzichtloos conflict. Eritrea zou dan een tweede front willen openen om eindelijk die stukken land te veroveren waarop het meent recht te hebben.

Zo snel als de oorlog is verlopen, zo snel is ook de rust weer teruggekeerd in de hoofdstad Mogadishu. De grootste angst van de bevolking is dat het weer net zo’n chaos wordt als voor de machtsovername door de UIC een halfjaar geleden. De troepen van de UIC veroverden toen de macht in de stad op onderling strijdende warlords die in verschillende delen van de stad hun rijkjes hadden gevestigd.

Regels en wetten
Aanvankelijk juichte de bevolking van Mogadishu deze nieuwe machthebbers toe, omdat zij rust en orde beloofden in een stad die zo lang was geplaagd door wreed banditisme. Tijdens hun kortdurende bewind introduceerde de islamitische UIC echter regels en wetten die onbekend waren in de Somalische cultuur.

Vooral het verbod op de veelgebruikte drug qat, het sluiten van bioscopen, het verbieden van muziek en het terugdringen van de rol van vrouwen in de samenleving maakten de UIC impopulair. Mogadishu is een eeuwenoude havenstad met een liberale, Italiaanse inslag.

De steun die de interim-regering krijgt van het Ethiopische leger bij het vestigen van haar macht in Somalië is haar kracht, maar tevens haar zwakte. Ethiopië is namelijk helemaal niet populair in Somalië. De twee landen hebben in het verleden al meerdere oorlogen tegen elkaar uitgevochten. De Ethiopische soldaten moeten dus zo snel mogelijk weg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer