Buitenland

Golf van intimidatie bedreigt Zimbabwe

Met onteigening bedreigde blanke boeren in Zimbabwe hebben dinsdag melding gemaakt van een golf van dreigementen en intimidatie door regeringsfunctionarissen en partijactivisten. Boerenleiders zeiden dat vijf boeren in het zuidoosten van Zimbabwe gisterochtend vroeg hun boerderij hadden verlaten, nadat ambtenaren, gewapende politieagenten en militairen hen hadden gewaarschuwd dat zij in strijd met de onteigeningsmaatregel handelden.

AP
14 August 2002 11:52Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

De organisatie Recht voor Landbouw, die de onteigeningen voor de rechter wil betwisten, zei dat activisten van de regeringspartij van president Robert Mugabe boeren in het noorden van het land met geweld hadden gedreigd. Volgens woordvoerster Jenni Williams had een zwarte activist maandag zijn pistool afgevuurd om een blanke boer en diens zwarte werknemers te verdrijven.

De Commerciële Boerenbond (CFU), waarbij ongeveer 4000 blanke boeren zijn aangesloten, meldde dat boerderijen in het zuidoostelijke district Middle Save zondag waren bezocht door een delegatie bestaande uit bestuurders in het gezelschap van politieagenten en militairen. De bezoekers hadden de boeren gevraagd waarom zij nog steeds op hun boerderij zaten en hadden hen opdracht gegeven te vertrekken. „Het is een intimidatietactiek”, zei Colin Cloete, voorzitter van de bond.

Mugabe zei maandag in een toespraak ter gelegenheid van onafhankelijkheidsdag dat verzet tegen de onteigening niet zal worden geduld. Hij voegde hier echter aan toe dat „loyale” boeren een klein stuk land mogen behouden.

De Bond van Veteranen van de Nationale Bevrijdingsoorlog, die de afgelopen twee jaar tal van boerderijen met geweld bezette, zei dat zijn leden de wet niet in eigen hand zullen nemen om blanke boeren te verdrijven. De regering moet nu zelf zorg dragen voor de uitvoering van haar wetten, aldus de bond.

De regering wil 95 procent van de landbouwbedrijven in handen van blanke boeren onteigenen, in totaal ongeveer 3000 boerderijen. De onteigening heeft grote maatschappelijke gevolgen, niet alleen voor de blanke eigenaars, maar ook voor het van hen afhankelijke zwarte personeel. Volgens gegevens van blanke boeren zijn inmiddels zeker 60.000 boerenarbeiders werkloos geworden. Nog eens 230.000 andere mensen die nu op boerderijen van blanke boeren wonen, zullen waarschijnlijk moeten verhuizen. Daar staat tegenover dat ongeveer 350.000 zwarte landbouwers en hun gezinnen zich op grond hebben gevestigd die eerst in handen van blanke boeren was.

Het landverdelingsplan van de Zimbabwaanse president Mugabe leidt tot een grote hongersnood. Ruim de helft van de bevolking zal te weinig voedsel hebben als Mugabe doorgaat met het afpakken van land van blanke boeren vóór het zaaiseizoen, aldus de Verenigde Naties dinsdag.

Behalve met de politieke strijd over de boerderijen en de aidsepidemie kampt Zimbabwe ook nog eens met een grote droogte. Het wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) rekent erop dat de halve bevolking zeer binnenkort voedselhulp nodig heeft. „Er doen zich steeds meer gevallen van ondervoeding voor”, zei WFP-directeur voor oostelijk en zuidelijk Afrika Judith Lewis dinsdag in Rome.

Volgens een woordvoerster van het wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) moeten al veel Zimbabwanen het doen met alleen maar wortels en bladeren.

Prins Charles heeft de Britse premier Tony Blair een brief geschreven waarin hij vraagt blanke boeren uit Zimbabwe te helpen die naar Groot-Brittannië zijn gevlucht. De Daily Mail heeft dat bericht. De boeren zouden bij hun verzoek om hulp zijn opgelopen tegen de Britse bureaucratie.

Het kantoor van Blair wilde de ontvangst van de brief bevestigen noch ontkennen, maar liet weten dat Blair antwoord zal geven als Charles inderdaad heeft geschreven. Het kantoor van Charles weigerde eveneens commentaar. Een woordvoerder van Blair zei dat de regering de opvang van Britse burgers uit Zimbabwe aanpakt met behulp van procedures voor onvoorziene omstandigheden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer