OM-baas: Werkdruk officieren van justitie te hoog
DEN HAAG (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) moet opsporingstaken laten vallen als de plannen van het CDA en de PvdA om te bezuinigen op de rijksoverheid doorgaan. Daarvoor waarschuwt OM-baas Brouwer zaterdag in het Nederlands Dagblad.
Nu al is de werkdruk van officieren van justitie te hoog. In plaats van minder, zouden er juist meer officieren bij moeten komen, aldus Brouwer. Hij vreest dat met de voornemens van het CDA en de PvdA, die samen met de ChristenUnie een nieuw kabinet proberen te vormen, een behoorlijke slag wordt toegebracht aan het vervolgingsapparaat. „Als je doorrekent op de berekeningen die het Centraal Plan Bureau heeft gemaakt van de verkiezingsprogramma’s, zou dat betekenen dat wij bijna 250 mensen moeten inleveren".Volgens de voorzitter van het college van procureurs-generaal Brouwer kan het niet anders dan dat het OM taken moet afstoten. „Ik daag de politiek uit dan maar aan te geven wat wij niet meer moeten doen".
De werkdruk van officieren van justitie is al te hoog, vindt Brouwer. „Nu redden we het nog, maar het kan tot risico’s leiden bij de opsporing en vervolging. Misschien dat je niet de tijd neemt voor een zaak die je zou willen. Dat je wat te kort door de bocht gaat of niet diep genoeg graaft. Daarvoor moeten we nu al voortdurend alert zijn".
Brouwer vindt het „gek" dat de politie er in de plannen van de partijen juist geld bij krijgt. „Men realiseert zich kennelijk niet dat we in een keten werken. Als de politie meer zaken bij ons aandraagt, zullen wij ook meer mensen moeten hebben om die zaken af te doen. Laat ik zo zeggen: het is niet altijd even doordacht".
De OM-topman wijst er op dat zaken steeds complexer worden. „Er zijn dossiers die je vanwege de omvang en diepgang niet door één officier, maar door twee of zelfs drie moet laten doen. Dat betekent wel dat je die niet meer elders kunt inzetten". Volgens Brouwer is het heel moeilijk goede officieren aan te trekken. Op zestig vacatures kwamen onlangs meer dan vierhonderd reacties, maar slechts 48 personen bleken geschikt te zijn. Brouwer: „Officier van justitie is misschien wel de moeilijkste en zwaarste baan bij de rijksoverheid".