Binnenland

Helft hospices nog steeds in financiële problemen

APELDOORN - Ongeveer de helft van de hospices en bijna-thuishuizen in Nederland kampt nog steeds met financiële problemen. Dit blijkt uit een rapport van bureau Berenschot dat naar verwachting begin volgend jaar officieel wordt gepresenteerd.

Binnenlandredactie
29 December 2006 23:11Gewijzigd op 14 November 2020 04:24

Het ministerie van Volksgezondheid nam Berenschot vorig jaar in de arm om zicht te krijgen op de financiële knelpunten in de palliatievezorgsector. Dit gebeurde onder andere toen de jaarlijkse monitorstudies van het instituut Nivel bij herhaling aantoonden dat de financiële situatie in veel voorzieningen voor palliatieve terminale zorg -en dan met name in hospices en bijna-thuishuizen- niet rooskleurig is. Ook in 2005 kampte een meerderheid (56 procent) van deze instellingen met geldproblemen. Het zoeken naar een vergoeding voor huisvestings- en verblijfkosten voerde daarbij de boventoon.Demissionair staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) schreef de Tweede Kamer eind 2005 uiterlijk medio mei van dit jaar over de uitkomsten van het onderzoek-Berenschot te zullen informeren. Toen dat niet haalbaar bleek, beloofde zij dat zowel het rapport als haar reactie daarop in de zomer van dit jaar in het bezit van de Kamer zou zijn.

Directeur C. van Tol-Verhagen van het Amsterdamse hospice Kuria noemt het in een reactie „op z’n minst opmerkelijk” dat het rapport dit jaar niet meer is verschenen. „De verwachting was dat het ministerie uiteindelijk voor 22 november zou reageren. Kennelijk heeft het kabinet ook de financiering van hospices tot een controversieel dossier verklaard en valt er pas een besluit nadat er ook knopen zijn doorgehakt over de toekomst van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ).”

Ook voor Kuria voorziet Van Tol financiële tekorten. „Net als in de thuiszorg krijgen wij vanuit de AWBZ alleen de geleverde uren zorg vergoed. In het gunstigste geval betekent dat een vergoeding van 2,5 uur verpleging, 1,2 uur verzorging, 2 uur nachtzorg en 2,5 uur ondersteuning en begeleiding per persoon per dag en 1,5 uur huishoudelijke hulp per week.

Bij een goede bedbezetting kunnen we met de opbrengsten uit deze AWBZ-vergoeding de salarissen voor de vaste medewerkers in de zorg bekostigen. Om volledig kostendekkend te kunnen zijn, is Kuria echter aangewezen op donaties. Daarmee worden bijvoorbeeld de kosten voor huisvesting en pastorale bijstand betaald.”

Van Tol zegt jaarlijks circa 2 ton aan donaties nodig te hebben om uit de rode cijfers te kunnen blijven. „Helaas dalen de opbrengsten uit giften jaarlijks met zo’n 20 procent. Als dat zo blijft, lijden we in 2007 een verlies.”

Wellicht, zo hoopt Van Tol, kan de ChristenUnie tijdens de kabinetsformatie bijdragen tot een regeling die voorziet in een structurele vergoeding voor huisvestingskosten. „Rouvoet heeft op het terrein van de palliatieve zorg zijn sporen inmiddels ruimschoots verdiend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer