RET na tachtig jaar los van gemeente
ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET begint het nieuwe jaar als zelfstandige nv. Hiermee koppelt de RET zich na tachtig jaar los van de gemeente.
Vrijdag tekenden burgemeester Opstelten en RET-directeur Peters de benodigde overeenkomsten. De gemeente krijgt overigens alle aandelen in handen. „We blijven ons intensief met u bemoeien, maar dan als aandeelhouder”, zei Opstelten.De Rotterdamse Elektrische Tramweg Maatschappij kwam in 1927 in handen van de gemeente. Met deze overgang van particulier naar overheidsbedrijf was destijds 8,3 miljoen gulden gemoeid. Vrijdag werden in het stadhuis overeenkomsten getekend waarbij het ging om ruim 1 miljard euro. Alle 3000 werknemers van de RET zijn ontslagen en bijna allen zijn direct weer aangenomen in het zelfstandige bedrijf.
De verzelfstandiging van het Rotterdamse vervoersbedrijf werd noodzakelijk nadat de Tweede Kamer in 2001 de Wet personenvervoer aannam die de weg vrijmaakte naar marktwerking. Dat betekende dat ov-bedrijven zich moeten inschrijven voor een openbare aanbesteding. De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben nog tevergeefs geprobeerd de aanbesteding voor hen niet toe te passen.
Het Rotterdamse gemeentebestuur was aanvankelijk van plan de busafdeling van de RET te laten samengaan met Connexxion in het nieuwe bedrijf Randstadbus. In de raad bleek daarvoor geen politiek draagvlak. De RET moet nu als zelfstandig bedrijf efficiënter en goedkoper gaan werken dan voorheen om kans te maken op de busconcessie die in 2009 wordt vergeven. In 2017 volgt de openbare aanbesteding voor tram en metro.
Burgemeester Opstelten zei er alle vertrouwen in te hebben dat de RET marktconform zal kunnen werken. „Er komen dan wel de letters nv achter de naam RET te staan, maar het blijft een oer-Rotterdams bedrijf”, aldus de burgemeester.