Schervenkunst
Stukjes tegel in alle kleuren van de regenboog vliegen in het rond. Stof waait op en af en toe wordt het geroezemoes aangevuld met het geluid van een hamer. Gewapend met nijptang en lijm gaan de cursisten bij Geen Kunst hun dienblad of schaal te lijf. Op naar een kunstwerk.
Geen Kunst huist in een kleurrijk gebouw in Valkenburg, bij Leiden. De hal is in zachte pasteltinten geschilderd, de lokalen zijn getooid met rode en paarse organzagordijnen. In de kantine, waar ronde tafeltjes zijn omringd door stoelen en langs een van de muren een buffet is opgesteld, staat een levensgrote vrouwentorso. Helemaal bedekt met mozaïek.Hier volgen creatievelingen mozaïek-, schilder- en beeldhouwworkshops. De groep van vandaag bestaat uit negen vrouwen en een man: twee vriendinnen, een stel collega’s, een verloofd paar en een kunstenares. Iedereen komt met lege handen en hoopt naar huis te gaan met een zelfgemaakt mozaïekwerkstuk.
Deelnemers kunnen kiezen of ze een spiegel, een dienblad of een schaal gaan maken. Een medewerker van Geen Kunst legt uit hoe de mozaïeksteentjes in stukken worden geslagen met een hamer. Ze staat bij een tafeltje met een roze handdoek eroverheen. „Je legt de tegel die je wilt gebruiken met de glazuurkant naar beneden op de handdoek, vouwt de handdoek eromheen en slaat er dan een paar keer stevig met de hamer op.”
Iedereen gaat aan het werk en al snel is de ruimte gevuld met geklets en gelach. Het is de bedoeling dat je met een nijptang de stukjes steen op het juiste formaat knipt. Makkelijker gezegd dan gedaan, meestal breekt het steentje nét even anders dan je bedoelde. Maar misschien is dat juist wel de charme van mozaïek, dat je de zaak niet helemaal onder controle hebt.
Familiereünie
De ontwerpen maken verrassende ontwikkelingen door. Wat een zon moest worden, groeit uit tot een zeester; een vaas bloemen wordt uiteindelijk een paddenstoel. De gesprekken worden minder, het gelach zachter: iedereen is geconcentreerd bezig met het knippen en plakken van de steentjes.
Als alle stukjes op de juiste plaats zitten, is het tijd voor het voegsel. Op een klein tafeltje in de hoek van de ruimte staat een teiltje, met daarin een dikke, witte drab. Getooid met handschoenen en een schort smeren de cursisten het voegsel met een spatel over hun werkstuk. De openingen tussen de stenen moet goed worden opgevuld, bij het opdrogen kunnen anders luchtbellen ontstaan. Het resultaat: negen originele mozaïekontwerpen, allemaal uniek en allemaal zelfgemaakt.
Margareth Minnee en Gertjan Huyzer zijn drie jaar geleden met Geen Kunst begonnen. „Geen Kunst richt zich voornamelijk op groepen”, vertelt Minnee. „Personeelsuitjes voor bedrijven, familiereünies, vrijgezellenfeestjes, dat soort dingen.”
Bij Geen Kunst kan een bedrijf een personeelsfeest helemaal laten aankleden. Minnee: „We combineren verschillende activiteiten, zodat er voor iedereen wel iets aantrekkelijks bij zit.” Een dag kan er als volgt uit zien: in de ochtend een workshop zandsculpturen bouwen, met daarna een lunch en een wandeling, en ’s middags een mozaïekworkshop. Hier wordt in kleine groepjes gewerkt. Iedere groep krijgt een aantal aanwijzingen waarmee ze aan de slag kunnen, de rest vullen ze naar eigen inzicht in. Aan het eind van de workshop worden alle werkstukken aan elkaar bevestigd. Zo ontstaat, als resultaat van een hele dag teamwork, een origineel kunstwerk. Geen Kunst zorgt er vervolgens voor dat het kunstwerk op het bedrijf zelf aan de muur terechtkomt.
Enneagram
Minnee: „We leggen in al onze workshops voor groepen de nadruk op teamwork. Het is belangrijk dat mensen leren samenwerken, maar nog belangrijker dat iedereen daarbij tot zijn recht komt. Leer elkaars goede kanten kennen en doe er je voordeel mee. Zo komt een groep tot bijzondere prestaties.
Hierbij gebruiken we het zogenaamde enneagram. Aan de hand van een vragenlijst krijgen de deelnemers scores toegekend bij bepaalde karaktertypes. De typebeschrijving waarbij je de meeste punten hebt gescoord, lijkt het meest op jou. Deze types zijn omschrijvingen die inzicht geven in je karakter. Ze vertellen iets over je gedrag, over je sterke en zwakke punten, drijfveren en valkuilen. Er zijn negen categorieën, die uiteenlopen van ”de romanticus” tot ”de baas”, en van ”de perfectionist” tot ”de gever”. De meeste mensen vinden het erg leuk om op deze manier zichzelf en elkaar beter te leren kennen.”
Bij Geen Kunst kunnen ook particulieren terecht die zelf geen atelierruimte hebben. Iedere dinsdagavond is het atelier in Valkenburg open voor particulieren en kleine groepjes. Deelnemers kunnen een strippenkaart kopen om het atelier meerdere keren te gebruiken. Eén zaterdag in de maand zijn er langere workshops: mozaïeken en beeldhouwen. Deze workshops duren van tien uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags.
Meer informatie: 06-44244057 en www.geenkunst.info.