Stripboek vertelt levensverhaal Philips Willem
Prins Willem-Alexander heeft weer een aanwinst om uit voor te lezen aan de prinsesjes Amalia en Alexia. Vorige week donderdag kreeg zijn particulier secretaris namens de prins op Paleis Noordeinde in Den Haag een nieuw stripboek overhandigd. Het gaat over een verre voorvader van de prins: de ontvoerde Philips Willem van Oranje-Nassau, de oudste zoon van Willem van Oranje.
Het spannende stripboek vertelt het levensverhaal van de vrij onbekende prins, die tijdens zijn leven echter een grote rol speelt in de politiek van de Lage Landen. Philips Willem (1554-1618) is namelijk de oudste zoon van Willem van Oranje -uit diens eerste huwelijk, met Anna van Egmond, gravin van Buren- en zijn beoogde opvolger.Echter, als Philips Willem in Leuven studeert -hij is erg goed in talen- laat koning Philips II van Spanje hem in 1568 ontvoeren. De hertog van Alva is er nauw bij betrokken. Alva kan het niet verkroppen dat zijn rivaal Willem van Oranje Anna als vrouw heeft weten te krijgen, en hij de boot heeft gemist. De ontvoering is een harde slag voor Willem van Oranje, maar hij kan weinig uitrichten.
In Spanje krijgt Philips Willem een rooms-katholieke opvoeding. Hij woont in een klein paleisje in Alcala de Henares en studeert aan de universiteit van Salamanca.
Als hij een officier een beledigende opmerking hoort maken over zijn vader gaat Philips Willem met hem op de vuist en gooit de militair uit het raam. De Spanjaard overleeft het niet. Dat is voor de koning reden Philips Willem voor achttien jaar eenzaam op te sluiten in het kasteel Arévalo in Castilië.
Terug
Pas in 1597 -na 28 jaar- laat koning Philips de prins terugkeren naar de Lage Landen. De prins is niet erg welkom. De Staten-Generaal en zijn halfbroers de prinsen Maurits en Frederik Hendrik wantrouwen hem. Op hun verzoek houdt Philips Willem zich niet met de politiek bezig. De verspaanste prins blijft heel zijn leven rooms-katholiek.
Philips Willem voert die jaren een felle strijd met zijn halfbroers over de erfenis van hun vader. Philips Willem heeft na de dood van zijn vader het prinsdom Orange geërfd. Hij is de enige prins van Oranje die werkelijk in het prinsdom heeft gewoond.
De prins vestigt zich uiteindelijk in een stadspaleis in Brussel en huwt in 1606 de dertig jaar jongere Eleonora van Bourbon-Condé, een familielid van de Franse koning. Het echtpaar -het blijft kinderloos- doet veel om het kasteel van de Nassaus in Breda te herstellen na de verwoesting door de Spanjaarden.
In 1616 sterft de prins vrij plotseling door een fout bij een medische ingreep. Hij wordt bijgezet in de St.-Sulpiciuskerk te Diest, een stad in het huidige Vlaanderen, ongeveer halverwege Antwerpen en Maastricht.
Zijn vrouw erft niets van zijn bezittingen, want Philips Willem heeft in een testament laten vastleggen dat al zijn goederen naar zijn halfbroer prins Maurits gaan.
Succes
Tekenaar en schrijver van het fraaie stripboek is Roelof Wijtsma uit Groningen. Een ervaren striptekenaar, die veel school- en kinderboeken van aantrekkelijke illustraties heeft voorzien. Wijtsma is ook vaste medewerker van het christelijke kinderblad BimBam en illustrator van het jeugdfeuilleton dat dagelijks in deze krant verschijnt. Die dosis ervaring heeft hij maximaal ingezet in het stripverhaal over Philips Willem. Het verhaal over Philips Willem verscheen eerder als vervolgstrip in De GezinsGids.
De grote motor achter het project is J. P. Thijsen uit Buren, directeur en oprichter van het Museum Buren & Oranje. Hij wilde de bijna vergeten graaf van Buren aan de vergetelheid ontrukken. Dankzij de samenwerking met Wijtsma lijkt dat nu te gaan lukken.
Thijsen heeft er vertrouwen in dat het stripboek een succes wordt. Hij heeft er 10.000 exemplaren van laten drukken. Daarvan zijn er al enkele duizenden verkocht via voorinschrijving. De prijs -„met dank aan sponsors”- is geen belemmering om het boek aan te schaffen.
Graag had Thijsen de strip vorige week donderdag aan de huidige ”Willem van Buren”, oftewel prins Willem-Alexander, zelf aangeboden. Dat is niet gelukt, maar de prins hoopt Buren zeker nog een keer aan te doen, zo heeft Thijsen via de hofhouding gehoord. Wellicht komend jaar, als de Stichting Oud Buren vijftig jaar bestaat.
Mede n.a.v. ”De ontvoering van Philips Willem, Prins van Oranje en Graaf van Buren”, door Roelof Wijtsma; uitg. De Banier/Museum Buren & Oranje, Utrecht/Buren, 2006; ISBN 978 90 336 2841 2; 62 blz.; € 7,85 (harde kaft), € 5,90 (slappe kaft). Het stripboek is ook te bestellen via Museum Buren & Oranje, p/a Rodeheldenstraat 7, 4116 BA Buren, 06-53193286, 0344-571389 en djthijsen@solcon.nl. Het museum brengt verzendkosten in rekening.