Al voor 600 miljard euro’s in omloop
BRUSSEL (ANP) - De euro is vijf jaar na zijn invoering bezig aan een opmars in veel landen die geen deel uitmaken van de eurozone. Inmiddels is voor 613 miljard euro aan biljetten en munten in omloop, zo meldde de Europese Commissie donderdag.
De waarde van alle in omloop zijnde eurobiljetten is bijna verdriedubbeld van 221 miljard naar 595 miljard. De waarde van alle munten is lichter omhoog gegaan: van 13 miljard tot 17,6 miljard. Tussen de 10 en de 20 procent van alle euro’s is in gebruik in landen buiten de eurozone.Met de komst van Slovenië als nieuw officieel euroland is de euro het officiële wettig betaalmiddel in dertien landen en voor 316,6 miljoen mensen. Maar ook in Monaco, San Marino, Vaticaanstad, Andorra, Montenegro en Kosovo is de euro de voornaamste munteenheid.
De dertien landen die officieel de eurozone vormen zijn Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Portugal, Spanje, Slovenië en Nederland.
Veel mensen hebben nog altijd het gevoel dat het leven met de komst van de euro duurder is geworden. Volgens de Europese Commissie is de jaarlijkse inflatie in de gezamenlijke eurozone sinds de invoering van de munt vijf jaar geleden nooit boven de 2,4 procent uitgekomen. Volgens de Commissie is 68 procent van de Europeanen tevreden over de euro.
Van de ondervraagden rekent 57 procent voor de dagelijkse uitgaven in euro’s, 22 procent rekent terug naar de oude munt. Bij grotere uitgaven (auto, huis) rekent nog 40 procent terug. De Belgen rekenen nog het meeste terug naar de oude munt, de Ieren het minst.
Op 25 maart 2007 geeft de Europese Centrale Bank voor alle eurolanden een herdenkingsmunt van 2 euro uit, om de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome te vieren. Daarmee werd in 1957 de Europese Economische Gemeenschap (EEG), een voorloper van de EU, opgericht.