„Jonge Amerikanen orthodoxer”
Christelijke Amerikaanse jongeren voelen zich meer en meer aangetrokken tot bepaalde traditionele vormen van het christendom.
Dit ontdekte de Amerikaanse journaliste Colleen Carroll, die van haar werkgever -het dagblad St. Louis Post-Dispatch- een beurs kreeg om zich een sabbatsjaar lang te wijden aan een onderzoek naar de denkwereld van Amerikaanse jongeren. De resultaten van haar studie en ontmoetingen publiceert zij in ”De nieuwe gelovige: Waarom jongvolwassenen de christelijke orthodoxie omhelzen”. Het boek verschijnt volgende maand.
Nu reeds is duidelijk dat de uitgave opzien zal baren, verwacht persbureau Religioscope. Het persbureau baseert zich op een interview met Colleen Carroll in het tijdschrift Christianity Today.
Colleen Carroll raakte in de jaren vanaf haar studententijd steeds sterker geïntrigeerd door wat zij waarnam onder jonge Amerikaanse christenen. Haar onderzoek overtuigde haar: onder jongeren voltrekt zich een „fundamentele beweging in de richting van een zich aangetrokken voelen door een orthodox christendom, dat wil zeggen een christendom dat onder meer gebaseerd is op de Apostolische Geloofsbelijdenis.”
Het persbureau Religioscope noemt dan enkele punten uit het interview, „in afwachting van de discussies die de verschijning van het boek teweeg zullen brengen.”
Eén. In de waargenomen ontwikkeling zit een element van reactie op de dominante cultuur in Amerika, waarin alles draait om winstbejag en seks. Deze ontwikkelingen gingen de kerken waarin de jongeren opgroeien niet voorbij.
Twee. Het geloof is voor de nieuwe generatie jongvolwassenen veelal „een bewuste keuze.” Dat geldt „zelfs voor hen die zijn grootgebracht binnen traditionele religieuze kaders.”
Drie. De nieuwe tendens is, merkte Carroll, het krachtigst in milieus die het meest vatbaar zijn voor culturele invloeden, zoals universiteiten.
Vier. De soort cultus waartoe christelijke jongeren zich voelen aangetrokken, varieert nogal. Tot haar verbazing nam Carroll waar dat jeugdigen uit de evangelische hoek nogal eens wat zien in de liturgische vormen van de Rooms-Katholieke Kerk. Omgekeerd bespeurde ze bij rooms-katholieke jongeren evangelische invloeden, bijvoorbeeld op het punt van liedkeuze.
Evangelische jongeren oriënteren zich verder in toenemende mate op de sociale leer van de Rooms-Katholieke Kerk. Met behulp daarvan proberen ze antwoorden te vinden op hedendaagse kwesties.
Carrolls onderzoeksresultaten bevestigen wat Amerikaanse godsdienstsociologen al eerder opmerkten. Evangelischen vormen in de Verenigde Staten een sterke stroming.