Bouterse ontkent diefstal wapens door zoon Dino
De Surinaamse ex-dictator Desi Bouterse ontkent dat zijn zoon Dino iets te maken heeft met de diefstal van vijftig wapens uit het depot van de Centrale Inlichtingen en Veiligheids Dienst (CIVD) in Paramaribo.
De Surinaamse justitie heeft een international opsporings- en arrestatiebevel laten uitvaardigen tegen Bouterse junior, die momenteel op Curaçao verblijft. „Er wordt onnodig veel tamtam gemaakt”, meent zijn vader.
Bouterse beweert dat een deel van de wapens is gevonden is in het huis van zijn ex-lijfwacht en gezworen vijand Ronnie Brunswijk, de leider van het voormalige Jungle Commando, dat in de tweede helft van de jaren tachtig een gewapende strijd tegen het militaire regime van Bouterse voerde. Bouterse zegt zijn bewering te baseren op informatie die hij van de politie heeft ontvangen.
Volgens vader Desi proberen de Surinaamse autoriteiten zijn naam te bezoedelen door zijn 31-jarige zoon onterecht als hoofdverdachte in de zaak van de wapendiefstal aan te wijzen. Bouterse zegt dat hooggeplaatste functionarissen hem berichten sturen dat ze hem deze keer te pakken hebben. „Ik ben dit gewend, want ik loop al een paar jaar mee”, aldus Bouterse.
Dino werd door enkele verdachten die kort na de diefstal van twee weken geleden werden aangehouden, genoemd als het brein. De Surinaamse justitie denkt dat Dino naar Curaçao is gevlucht om aan een arrestatie te ontkomen. Volgens zijn vader is daar niets van waar. „Hij is voor twee weken naar het eiland gevlogen voor persoonlijke zaken.”
Dino heeft evenals zijn vader geen brandschoon verleden. Halverwege de jaren negentig was hij betrokken bij een schietpartij tussen twee drugsbendes in Paramaribo. Hij werd aangehouden, maar uiteindelijk door de rechter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, wat in Suriname zelf tot felle kritiek leidde. Twee jaar geleden werd zijn naam genoemd door de Braziliaanse justitie, die in het adresboekje van een belangrijke drugsbaron het telefoonnummer vond van Bouterse, die in die tijd op de Surinaamse ambassade in Brasilia werkte. Hij had kort daarvoor halsoverkop het Zuid-Amerikaanse land verlaten, om er nooit meer terug te keren.
De diefstal van de wapens versterkt het vermoeden dat Bouterse junior betrokken is bij de cocaïnehandel en contacten onderhoudt met de Colombiaanse drugsmaffia. Surinaamse drugshandelaren kopen veelal cocaïne op van de rebellenbewegingen FARC en ELN, waarbij wapens als betaalmiddel dienen.
Als Dino Bouterse terugkeert in Suriname, zal hij direct in de kraag worden gevat.