Recordaantal kerstinkopen elektronisch betaald
AMSTERDAM - De laatste dagen voor Kerst hebben consumenten nieuwe records gevestigd. Het aantal elektronische betalingen bedroeg vrijdag 8.395.509, terwijl het oude dagrecord -van vrijdag 23 december 2005- lager dan 8 miljoen was.
Dat heeft Equens, dat de betalingen met bank- of giropas en creditcards verwerkt, zaterdagavond gemeld.Het piekrecord ging zaterdagmiddag aan diggelen. Tussen 14.30 en 15.00 uur werd gemiddeld 342 keer per seconde elektronisch betaald. Het vorige record was van zaterdag 24 december vorig jaar met 298 keer.
De supermarkten zijn zaterdagmiddag overspoeld met mensen die inkopen deden voor de Kerst, meldde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Populair zijn met name de luxe kant-en-klaarmaaltijden, die dit jaar in groten getale door de supermarkten zijn ingekocht, zei een woordvoerster.
Volgens haar is luxe dit jaar het sleutelwoord en is de consument in juichstemming. Tot nu toe is er al 740 miljoen euro omgezet. In dezelfde periode vorig jaar was dat 663 miljoen euro. Wat vlees betreft, blijven traditionele gerechten als ossenhaas en varkenshaas het meest geliefd, maar dan wel met een speciaal sausje. Van de consumenten gaat 36 procent fonduen, gourmetten of wokken.
Na een drukke zaterdag greep consumerend Nederland ook de zondag aan om inkopen te doen voor Kerst. Volgens een woordvoerster van het CBL was het in de supermarkten druk tot zeer druk. Veel middenstanders openden zondag de deuren, ook wanneer zij dat normaal niet doen.
De extra dag droeg ertoe bij dat de levensmiddelenbranche dit jaar in de week voor Kerst een omzetstijging zag van 77 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast deed de opbloeiende economie een duit in het zakje.
Volgens Equens bedroeg het aantal elektronische betalingen zondag 2,6 miljoen. „Een aanzienlijk aantal voor een zondag, omdat niet alle winkels open zijn en ook niet de gehele dag.”
De minderbedeelden in de samenleving profiteren van een actie van Wakker Dier tegen ganzenlever in de Bijenkorf. Leverancier Ashkan Mossafaian van The House of Caviar and Fine Foods heeft zijn niet-verkochte voorraad aan de Voedselbank geschonken.
Dat maakte hij zaterdag bekend. Het warenhuis besloot deze week de delicatesse niet meer in de schappen te leggen, ondanks de grote vraag in deze feestmaand. Een brief van Wakker Dier wees de Bijenkorf erop dat ganzen en eenden onder dwang worden gevoederd, waarna het warenhuis de ban uitsprak.
Mossafaian, die delicatessenshops heeft in de Bijenkorf in Den Haag en Rotterdam, blijft hierdoor met een fikse voorraad zitten. „Ik ben de enige importeur van vriendelijk geproduceerde ganzenlever in Nederland”, stelt hij. „De ganzenlever komt van Hongaarse boeren, die ambachtelijk werken en lijkt in niets op het industrieel product waarover Wakker Dier het heeft.” Desondanks haalt hij de delicatesse uit de schappen, „uit respect voor het besluit van de Bijenkorf.”
Het leek Mossafaian een mooie kerstgedachte de ganzenlever aan de Voedselbank te schenken. „Zo kunnen de meest arme mensen dit luxeproduct een keer proeven.”