Zeslandenoverleg zonder doorbraak geëindigd
BEIJING (AP) - Het Zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse atoomprogramma is vrijdag geëindigd zonder dat er iets is bereikt. Er is ook geen datum afgesproken voor een nieuwe ronde. Dat heeft de Chinese gezant Wu Dawei bekendgemaakt.
Het enige wat de afgevaardigden hebben gedaan is een gezamenlijke verklaring bevestigen die zij in september 2005 uitgaven en waarin Noord-Korea beloofde zijn nucleaire aspiraties op te geven in ruil voor veiligheidsgaranties en hulp, zei Wu. Verder zijn er ’nuttige besprekingen’ gevoerd, zei hij, over manieren waarop die bedoelingen kunnen worden verwezenlijkt, waarbij ’openhartig en diepgaand’ van mening werd gewisseld. De deelnemende landen - Noord- en Zuid-Korea, China, de Verenigde Staten, Japan en Rusland - kwamen volgens Wu overeen zo spoedig mogelijk opnieuw bijeen te komen.Opheffing van financiële sancties die de Verenigde Staten tegen Noord-Korea hebben afgekondigd was voor Pyongyang een hoofdvoorwaarde om over ontwapening te praten en volgens de andere vijf landen weigerde de Noord-Koreaanse delegatie tijdens de vijf dagen van overleg zijn atoomwapenprogramma ter discussie te stellen.
Washington beschuldigt Pyongyang van onwettige financiële activiteiten, zoals valsemunterij en witwassen, en heeft daarom een bank in Macau die voor Noord-Korea zaken doet op de zwarte lijst gezet. Noord-Korea stelt dat de VS hebben gezegd dat de financiële kwestie bespreekbaar is en dat het daarom na een onderbreking van dertien maanden naar het zeslandenoverleg is teruggekeerd.
Amerikaanse en Noord-Koreaanse deskundigen hebben de financiële perikelen deze week apart besproken in Beijing. Ze kwamen er echter niet uit en spraken af elkaar volgende maand opnieuw te treffen in de VS.
De Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill verweet Noord-Korea vrijdagmorgen dat het over van alles praat behalve over zijn atoomprogramma waar het Zeslandenoverleg voor bedoeld is. ’De ene dag zijn het financiële kwesties, de volgende dag is het iets wat zij willen maar waarvan ze weten dat ze het niet kunnen krijgen en weer een andere dag hebben wij iets gezegd waarmee we hun gevoelens hebben gekwetst’, zei hij.
De Japanse afgevaardigde Kenichiro Sasae zei vrijdagmorgen te betwijfelen of het overleg in zijn huidige vorm zal doorgaan als er geen doorbraak zou worden bereikt. Over een alternatief liet hij zich niet uit.