Oliereserves Shell onder druk
DEN HAAG (ANP) - De verkoop van de helft van Shells belang in Sachalin II aan Gazprom tast de reserves van de Nederlands-Britse oliemaatschappij aan. Gazprom compenseert de aandeelhouders in het Russische olie- en gasproject met 7,45 miljard dollar, en niet met belangen in andere velden.
De donderdag bereikte overeenkomst betekent het einde van lange onderhandelingen tussen Shell en Gazprom, die achter de schermen werden beïnvloed door het Kremlin. Gazprom heeft Shell en de andere aandeelhouders in Sachalin II exclusiviteit beloofd bij verdere ontwikkeling op en rond het olierijke eiland Sachalin voor de Russische oostkust.Het door Shell geleide consortium werd door Russische toezichthouders beschuldigd van milieuovertredingen. Meerdere malen weigerde de Russische overheid vergunningen voor het project of trok zij die in. De aandeelhouders denken het project, voorzien van de benodigde vergunningen, op tijd te kunnen opleveren. De eerste levering van Sachalin staat gepland voor 2008.
De Russische oliemaatschappij betaalt de aandeelhouders in het Sachalinconsortium (SEIC) 7,45 miljard dollar (5,6 miljard euro) in contanten voor de helft van hun belangen. Daarmee krijgt Gazprom 50 procent plus een aandeel in het megaproject in handen.
Na de verkoop van het belang houdt de Nederlands-Britse oliemaatschappij, voorheen goed voor 55 procent, nog 27,5 procent van de aandelen in handen. De andere aandeelhouders, de Japanse conglomeraten Mitsui en Mitsubishi, zien hun aandeel slinken tot respectievelijk 12,5 en 10 procent.
De verkoop van het belang in Sachalin II tast de olie- en gasreserves van Shell aan, liet een woordvoerder in een reactie op de overeenkomst weten. Waarschijnlijk tast de verkoop ook de verwachting over de toekomstige olieproductie aan. Analisten, gepolst door persbureau Reuters, gaan ervan uit dat Shell zijn bewezen olie- en gasreserves door de verkoop met 10 procent moet verlagen.
Shelltopman Jeroen van der Veer verwelkomt Gazprom in het Sachalinproject. „Onze eerste prioriteit is Sachalin II van de grond te krijgen”, liet Van der Veer in een schriftelijke verklaring weten. Volgens Gazprombaas Alexey Miller past de deelname van zijn bedrijf in de strategie om sterker te worden in de markt voor vloeibaar aardgas (lng).
Vorig jaar maakten Shell en Gazprom afspraken, waarbij Shell een deel van zijn belang in Sachalin II zou ruilen voor een aandeel in een olie- en gasveld van Gazprom. Maar kort daarna verdubbelden de kosten voor Sachalin II naar 22 miljard dollar. Een forse tegenvaller voor de Russen, die als toekomstig aandeelhouder niet akkoord gingen met deze kostenoverschrijding. De Russische overheid stemde donderdag alsnog in met deze gewijzigde begroting.
Het aandeel Shell profiteerde van het nieuws, dat kort voor het slot van de beurs in Amsterdam bekend werd. Hierdoor wist het fonds een verlies weg te werken en sloot het onveranderd op 26,77 euro.