Binnenland

Geen bedrijvenpark in Hoeksche Waard

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil de realisatie van een grootschalig bedrijventerrein in de Hoeksche Waard dat dient als overloop voor de Rotterdamse haven, tegenhouden.

Redactie politiek
21 December 2006 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 04:23

Dat valt af te leiden uit een motie van GroenLinks, die woensdag werd aanvaard met steun van PvdA, SP, ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren en SGP. De motie vraagt om een onderzoek naar nut en noodzaak van het 250 hectare grote terrein. Volgens de initiatiefnemer van de motie, GroenLinks-Kamerlid Duyvendak, kunnen nut en noodzaak niet worden aangetoond omdat in het Rotterdamse havengebied zelf voldoende mogelijkheden zijn voor uitbreiding. Daarnaast betekent een bedrijventerrein in de Hoeksche Waard een onaanvaardbare aantasting van het nationaal landschap dat daar moet komen, zo stelde Duyvendak woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van VROM in de Tweede Kamer.Minister Winsemius, die politiek verantwoordelijk is voor het ruimtelijke ordeningsbeleid, ontraadde de motie omdat deze ingaat tegen het kabinetsbeleid. De Tweede Kamer steggelt al jaren over de aanleg van het bedrijventerrein. Begin vorig jaar besloot de Tweede Kamer het terrein te verkleinen van 300 naar 250 hectare.

Tijdens de begrotingsbehandeling van zijn ministerie stelde Winsemius woensdag opnieuw de aanpak van achterstandswijken aan de orde. Volgens de bewindsman heeft de overheid de laatste jaren bij de aanpak van achterstandswijken niet de buurten aangepakt die de grootste problemen kennen. Aedes, de belangenorganisatie van woningcorporaties, liet zich onlangs ook al kritisch uit over de aanpak van 56 achterstandswijken, waaraan het kabinet de achterliggende twee jaar 190 miljoen euro spendeerde.

Winsemius sloeg begin november alarm over veertig probleemwijken, waar de vlam in de pan dreigt te slaan. Volgens hem is er maar een beperkte overlap tussen zijn lijst en de lijst van 56 wijken waar het geld in de achterliggende jaren naartoe is gegaan.

Verder uitte Winsemius woensdag kritiek op de gebrekkige invoering van de huur- en zorgtoeslag. Hij sprak tijdens de begrotingsbehandeling van „een hoofdpijndossier.” Uit onderzoek van de Nationale ombudsman bleek een week geleden al dat duizenden mensen in grote financiële problemen zijn gekomen doordat de Belastingdienst is tekortgeschoten bij de toekenning van de toeslagen. De bewindsman wil in het nieuwe jaar met de Kamer over deze kwestie verder debatteren.

Sinds 1 januari is de huursubsidie vervangen door een huurtoeslag. De uitvoering van de nieuwe wetgeving werd overgeheveld van VROM naar Belastingdienst, maar die kampte met automatiseringsproblemen en personeelstekort.

Klachten van burgers bleven daardoor lange tijd onbeantwoord. Ombudsman Brennikmeijer kreeg in 2005 en dit jaar veel klachten over de trage behandeling van bezwaarschriften.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer