In Parijs ervaren hoe het is om dakloos te zijn
PARIJS - Geef niet zo maar geld aan een dakloze in Parijs, want de kans bestaat dat de ongeschoren man geen echte dakloze is, maar een Parijzenaar met genoeg geld op de bank die een paar dagen in de huid van zijn minder fortuinlijke stadgenoot is gekropen.
Langs het kanaal Saint-Martin staan tegenwoordig zo’n honderd tentjes waarin eenieder kan overnachten om te ervaren wat dat nou eigenlijk inhoudt, dakloos zijn.De initiatiefnemers van het project, de broers Jean-Baptiste en Augustin Legrand, hopen dat honderden en mogelijk zelfs duizenden mensen nog voor de Kerst ervaren hoe het is om dakloos te zijn. Tot nu toe hebben tientallen belangstellenden zich al ’s nachts in de kleine tentjes gewurmd en ze vinden het een opmerkelijke ervaring.
Maatschappelijk werkster Claire Exertier is oververmoeid en heeft het ijskoud. Ze heeft net haar tweede nacht achter de rug. „Ik heb altijd al meegeleefd met daklozen, maar voordat je ondervindt hoe het werkelijk is, kun je nooit echt begrijpen hoe zwaar het is.”
„Voor de meeste mensen zijn daklozen gewoon een onderdeel van het stadsbeeld, net als auto’s, bomen en gebouwen. Mensen denken verder niet over hen na”, zegt Jean-Baptiste. Hij is filmproducent en voorzitter van de hulporganisatie The Children of Don Quixote. „We wilden gewone mensen de gelegenheid geven om in de schoenen van daklozen te staan.”
Hoeveel daklozen er precies zijn in Frankrijk, is niet bekend. Daklozenorganisatie Abbé Pierre denkt dat het er tegen de 150.000 zijn, maar een onderzoek van statistiekbureau Insee concludeerde dat het er in 2001 zo’n 86.500 waren. In Frankrijk wonen ongeveer 63 miljoen mensen.
De tentjes zijn waterdicht en eenvoudig; er kan één persoon in liggen, met wat moeite twee. De nepdakloze moet de rest, zoals slaapzak, kussen en andere gemakken, zelf meenemen. Medewerkers van het initiatief komen soms langs met hete koffie, baguettes en dekens. Op een aantal van de tenten prijkt het woord ”dakloos”. Daardoor, en door de locatie in een hippe buurt van Parijs, trekt het project de aandacht.
In het weekend verbleven uiteenlopende mensen in de tentjes. Een paar beroemdheden kwamen langs. Op maandag bezetten vooral echte daklozen de tentjes en mensen met flexibele werkschema’s, zoals kunstenaars.
De echte daklozen zitten liever in een tentje aan Saint-Martin dan in een van de andere tentenkampjes, omdat die nogal eens door de politie worden ontruimd. Veel Parijzenaars ergeren zich aan de opvallende tentjes van de soort die ook de broers Legrand hebben aangeschaft en waarin steeds meer daklozen verblijven. Ze ontsieren het stadslandschap, zeggen de Parijzenaars.
Nicolas Morvan (33) heeft een baguette bij zich en is van plan om in een tent te overnachten. „Ik weet zeker dat het vreselijk is, maar het lijkt me belangrijk de ervaring te ondergaan. Na een of twee nachten hier zijn mensen er slecht aan toe.”