Buitenland

Bush voor uitbreiding Amerikaanse leger

NEW YORK - President Bush is gewonnen voor het idee om het Amerikaanse leger uit te breiden. Hij zei dit dinsdag in een interview met The Washington Post, waarin hij voor het eerst toegaf dat Amerika in Irak niet aan de winnende hand is.

Van onze correspondent
20 December 2006 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:22

„Wij winnen niet in Irak, maar wij verliezen ook niet”, aldus Bush die tegenover de Post bevestigde dat hij overweegt om het aantal Amerikaanse troepen in Irak de komende maanden tijdelijk te versterken. Dit plan krijgt weinig steun van zijn topgeneraals, die vrezen dat meer Amerikaanse troepen in Irak alleen maar meer aanvallen van de gewapende opstandelingen uitlokken.Bush heeft nog geen beslissing genomen. Zijn nieuwe minister van Defensie, Robert Gates, reist binnenkort naar Irak. „Voordat ik beslissingen neem, wil ik eerst horen wat Gates aan nieuwe inzichten naar voren kan brengen”, aldus Bush. Zijn erkenning dat Amerika in Irak niet aan de winnende hand is, vormt een opmerkelijke ommezwaai. „Absoluut, wij zijn in Irak aan de winnende hand”, verklaarde Bush half oktober nog tijdens een verkiezingsbijeenkomst.

Uitbreiding van het aantal troepen in Irak krijgt steun van zijn Republikeinse partijgenoot senator John McCain, maar deze optie staat diametraal tegenover het voorstel van de onafhankelijke Irakcommissie, die enkele weken geleden suggereerde dat Washington begin 2008 moet beginnen met de gefaseerde terugtrekking van troepen. Behalve Bush’ topgeneraals voelen ook de Democraten -die vorige maand de meerderheid in het parlement heroverden- weinig voor uitbreiding van het aantal troepen.

„Dat is eerder geprobeerd en mislukt; waarom zouden wij dat opnieuw proberen?”, aldus Democratisch afgevaardigde Ike Skelton, de nieuwe voorzitter van de defensiecommissie van het Huis van Afgevaardigden. Skelton steunt overigens Bush’ beslissing om het leger uit te breiden. „Senator John Kerry stelde dat drie jaar geleden al voor, maar dat werd toen door Bush van tafel geveegd. Wij hebben het afgelopen zomer opnieuw voorgesteld, maar vonden ook toen geen gehoor bij de regering. Nu de topgeneraals echter aan de bel trekken omdat ons leger overbelast is, draait de president eindelijk bij. Maar beter laat dan nooit”, aldus Skelton.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer