Ogg in ’s-Gravendeel geopend
Ds. H. Molendijk uit Oosterland heeft donderdag het nieuwe pand van de oud gereformeerde gemeente in Nederland in ’s-Gravendeel geopend. De nieuwe kerk staat op enkele honderden meters van de vorige kerk. Dat gebouw was oud en te klein. Bovendien was het pand, dat onder aan een dijk staat, moeilijk bereikbaar.
Het nieuwe gebouw is een stuk groter. Telde het oude pand 100 zitplaatsen, nu zijn het er 184. Bovendien heeft de gemeente nu de beschikking over een zaal en een consistorie. In het oude gebouw was de consistorie slechts door een vouwwand van de kerkzaal gescheiden. Het interieur is afkomstig van de gereformeerde gemeente van Wemeldinge. Daar is ook het pijporgel van overgenomen. Dit anderhalve eeuw oude instrument stond vroeger in een kerk in Waarde.De nieuwe kerk is gebouwd op de plaats waar in het verleden een basisschool stond. De bouw startte in december 2005. In juni dit jaar was de kerk bouwkundig gereed, waarna zij door vrijwilligers werd afgewerkt.
Nieuwe kerk hhg Middelharnis
De hersteld hervormde gemeente (hhg) van Middelharnis-Sommelsdijk hoopt zondag voor het eerst diensten te beleggen in haar nieuwe kerkgebouw. Het gebouw staat bij de entree van het dorp, aan de Olympiaweg. Twee jaar geleden werd begonnen met de voorbereiding van de bouw. Binnen vier maanden was een locatie voor het kerkgebouw bepaald en kon de architect (Architectenbureau Born te Middelharnis) de plannen uitwerken. Op 9 januari 2006 begon Bouwbedrijf Boeter met de bouw. De officiële oplevering was op 1 december.
In de kerkzaal is plaats voor 650 kerkgangers, wat door het bijtrekken van een zaal kan worden uitgebreid tot bijna 900. In de loop van 2007 zal het orgel, afkomstig uit de Pauluskerk in Rotterdam, in de kerkzaal worden geplaatst. Rondom de zaal zijn een consistorie en vijf vergaderzalen gesitueerd. Een aantal zalen is tot één grotere zaal samen te voegen.
Bij de bouw is veel werk gedaan door vrijwilligers. Het buitenterrein wordt ook door eigen mensen bestraat en ingericht. De officiële ingebruikname vindt in februari of maart plaats. De totale bouwkosten bedragen ongeveer 3 miljoen euro.
Noorderkerk Den Haag 100 jaar
De gemeente van de Noorderkerk in Den Haag viert zaterdag 16 december het honderdjarig bestaan van haar kerkgebouw aan de Schuytstraat. Oud-minister Donner spreekt dan over het thema ”Kerk en politiek”. Ook CDA-Tweede Kamerlid Schinkelshoek voert het woord. Schinkelshoek, voormalig hoofdredacteur van de Haagse Courant, spreekt over ”Kerk en media”. Na de toespraken wordt het jubileumboek ”De geschiedenis van de Noorderkerk te Den Haag” gepresenteerd. Zondag wordt een dank- en herdenkingsdienst gehouden. Voorganger is dan wijkpredikant ds. J. G. Meynen. De Noorderkerk is een van oudsher gereformeerde kerk in de wijk Duinoord en behoorde tot de drie kerken van de gereformeerde kerk in ’s-Gravenhage-Oost.
Geen proces meer om pastorie
De hervormde gemeente van Katwijk aan Zee gaat niet verder procederen over de pastorie aan de Boulevard 103. Dat staat te lezen in de kerkbode van de gemeente. „De conclusie is dat het geen zin heeft op dit moment een verdere procedure aan te gaan. Dat betekent dat voor ons de weg vrij is om ten aanzien van de woningen Boulevard 103 en Hogeweg 6 een huurcontract op te stellen, waar een reële huurprijs een onderdeel van is. Immers het eigendomsrecht is niet aan de orde, alleen de aard van de bewoning. Nu volgens de rechter niet aannemelijk is dat beide woningen als dienstwoning aangemerkt zullen worden, ligt het voor de hand om ze dan ook daadwerkelijk als huurwoning te behandelen”, aldus de kerkbode.
Eerder had de hervormde gemeente een kort geding aangespannen tegen dr. W. van Vlastuin, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Katwijk en woonachtig aan de Boulevard 103. De hervormde gemeente wilde dat ds. Van Vlastuin het huis verliet, omdat ze de pastorie nodig had bij het beroepingswerk. De rechter oordeelde echter dat de woning aan de Boulevard niet gezien kan worden als een dienstwoning. Ds. Van Vlastuin geniet daarom recht op huurbescherming.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.