Kerk & religie

Interkerkelijk Vredesberaad

Het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) viert dit jaar zijn 40-jarig bestaan. Negen Nederlandse kerken richtten in 1966 het IKV op om vraagstukken over oorlog en vrede te bestuderen, voorlichting te geven binnen kerken en het gesprek aan te gaan met de overheid.

15 December 2006 22:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:22

Het grote publiek maakte kennis met het IKV bij de in 1977 gestarte campagne ”Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland”. Honderdduizenden mensen liepen mee in demonstraties tegen plaatsing van nieuwe kernraketten in Europa. Hoogtepunten voor het IKV waren verder de oprichting van het ”Komitee Kruisraketten Nee” in 1982, waaraan ook PvdA, D66, FNV en Pax Christi deelnamen, en het volkspetitionnement tegen de plaatsing van kruisraketten (bijna 4 miljoen handtekeningen).Op dit moment is IKV actief in onder meer Oost-Europa, Irak en Kasjmir. Omstreden is het werk in Israël, waar de organisatie campagne voert tegen de „Israëlische muur in Palestijns gebied.”

IKV en de rooms-katholieke vredesbeweging Pax Christi voegen vanaf 1 januari hun werkorganisaties samen in een nieuwe stichting, IKV Pax Christi. Beide organisaties blijven wel zelfstandig bestaan en activiteiten onder eigen vlag uitvoeren. Samen hebben ze ongeveer 20.000 leden en donateurs en een budget van ruim 7 miljoen euro. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft beide organisaties voor de komende vier jaar in totaal 15 miljoen euro aan subsidie toegezegd om projecten in conflictgebieden, zoals het Midden-Oosten, de Kaukasus, Irak en het vroegere Joegoslavië, uit te voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer