„Helling naar Tempelberg op instorten”
JERUZALEM - De helling die leidt naar de zogenaamde Morenpoort van de Tempelberg in Jeruzalem staat op instorten. Dat meldde het Israëlische dagblad Ha’aretz vrijdag.
De Morenpoort is sinds Israël in 1967 de Oude Stad van Jeruzalem veroverde de belangrijkste toegang voor toeristen tot het Tempelplein, waar vroeger de tempel stond.De Tempelberg is zowel voor joden als voor moslims een heilige plaats. Op de plaats waar ooit de eerste en de tweede tempel stonden, staat nu de Rotskoepel. Vlak naast dit islamitische heiligdom staat de al-Aqsamoskee. Volgens de moslims is de profeet Mohammed hier ten hemel gevaren.
Nadat het Israëlische leger de Tempelberg in 1967 had veroverd, werd het beheer over de plaats al snel teruggegeven aan moslimgeestelijken. Joden en toeristen die de berg nu mondjesmaat mogen bezoeken, worden door de Israëlische politie via de Morenpoort toegelaten.
Twee jaar geleden stortte een deel van de helling die naar de Morenpoort leidt in. Het vrouwengedeelte bij de Klaagmuur moest toen flink verkleind worden. Later werd een houten noodbrug aangelegd, maar volgens ingenieurs is ook deze brug niet veilig meer omdat een nog groter deel van de helling op instorten staat.
De houten brug werd destijds niet alleen aangelegd om toeristen de mogelijkheid te geven veilig op het Tempelplein te komen. Ook leger en politie zeiden om veiligheidsredenen een stabiele toegang tot de Tempelberg nodig te hebben.
Rabbijnen waren boos over de aanleg van de brug omdat die het vrouwengedeelte bij de Klaagmuur -mannen en vrouwen bidden gescheiden- nog verder heeft verkleind. Dat zou vooral op sabbatten en feestdagen tot grote problemen leiden.
De afgelopen jaren is er in Israël heftig gediscussieerd over een oplossing voor het probleem, maar die is nog steeds niet gevonden. Onder de helling die naar de Morenpoort leidt, zijn namelijk de resten van een originele poort gevonden uit de tijd van de tweede tempel. In de jaren zeventig werd deze poort ontdekt, maar zowel de islamitische beheerders van de Tempelberg als rabbijnen waren fel tegen het blootleggen van de resten van deze poort.
Iedere verandering bij of op de Tempelberg in Jeruzalem is in Israël altijd onderdeel van felle en emotionele discussies. Orthodoxe rabbijnen verbieden hun volgelingen vaak de Tempelberg te betreden. Ze lopen dan namelijk de kans te dicht de plaats te naderen waar vroeger in het heilige der heiligen de ark van het verbond stond. Andere rabbijnen vinden juist dat de joden de mogelijkheid moeten krijgen om op deze meest heilige plaats van het jodendom ongestoord te kunnen bidden. Verder is er een groep joden die plannen heeft de tempel te herbouwen en daarom ongelimiteerd toegang wil tot de plaats.
Op dit moment is er een ongeschreven overeenkomst tussen de Jeruzalemse politie en de islamitische beheerders van de Tempelberg dat joden en toeristen op bepaalde uren van de dag het Tempelplein mogen bezoeken als ze niet openlijk religieuze handelingen verrichten. Zo is bidden op het Tempelplein voor joden en christenen officieel verboden.